JP Morgan geeft update over farmaceuten

JPMorgan stelt vast dat voor farmaceutische bedrijven het tweede kwartaal zwak is verlopen. Binnen deze sector hebben de analisten GlaxoSmithKline en Roche uitgelicht en de verwachtingen waar nodig bijgesteld. Wanneer er wordt gekeken naar de consensus, blijkt dat vooral Roche er bij analisten goed op staat en zij voor diverse aandelen nog opwaarts potentieel zien.

Voor GlaxoSmithKline heeft JPMorgan het koersdoel verlaagd van 1700 pence naar 1370 pence. Vanwege het naar verwachting tegenvallende tweede kwartaal gaan de analisten uit van zwakkere omzetvooruitzichten, vooral voor de afdeling voor medicijnen om ademhalingsziekten te behandelen.

Daarnaast wijst JPMorgan op de naar verwachting lagere inkoop van eigen aandelen, waardoor zij hun winstverwachtingen voor GlaxoSmithKline hebben verlaagd met maximaal 18%. Het advies luidt ‘neutral’.

Voor Roche heeft JPMorgan het advies op ‘overweight’ staan. De onderzoekspijplijn van het farmaceutische bedrijf zal volgens de analisten in het tweede halfjaar een koersdrijver kunnen zijn. Dat geldt dan met name voor het onderzoek naar Protein PD-L1 voor tumorbehandeling. JPMorgan heeft dan ook zijn verwachtingen verhoogd en hanteert een koersdoel van 280 Zwitserse frank.

Roche favoriet

De consensus van Roche is bijzonder positief. Geen van de analisten heeft een verkoopadvies voor het aandeel afgegeven, terwijl er 3 houd- en maar liefst 16 koopadviezen uitstaan. Met deze consensus hoeft Roche binnen de farmaceutische sector enkel Sericycle voor zich te dulden. Daarbij dient wel de kanttekening gemaakt te worden dat er voor Sericycle slechts 2 adviezen zijn afgegeven, die beide positief zijn.

Daarbij zien analisten nog genoeg opwaarts potentieel voor Roche . Met een gemiddeld koersdoel van 293,11 Zwitserse frank rekenen analisten namelijk op een rendement van 9,3%. Dit ondanks dat de koers afgelopen week nog is gestegen met 1,8%.

GlaxoSmithKline staat in de middenmoot van de sector. Er zijn voor het aandeel 7 koop-, 16 houd- en 2 verkoopadviezen afgegeven, waardoor de consensus licht positief is. Wel zien analisten gemiddeld meer opwaarts potentieel voor GlaxoSmithKline in vergelijking met Roche . Met een gemiddeld koersdoel van 1607,73 pence bedraagt het verwacht rendement namelijk 13,1%.