Koersdoelen Heineken massaal verhoogd

Na de overwegend positieve halfjaarcijfers die Heineken recent naar buiten bracht hebben verscheidene analisten hun taxaties voor het aandeel opwaarts bijgesteld. Zij zijn daarbij ook te spreken over de duidelijkheid die Heineken heeft gegeven over de doelstellingen voor de middellange termijn en zien mede daardoor de toekomst voor de Nederlandse bierbrouwer met vertrouwen tegemoet.

ING blij met urgentie

ING stelt in een reactie op de presentatie halfjaarcijfers van Heineken dat de Nederlandse bierbrouwer met de nieuwe doelstellingen voor de middellange termijn een duidelijk signaal geeft dat er haast geboden is.

Naast het handhaven van het ‘buy-advies’ voor Heineken heeft ING daarom besloten het koersdoel opwaarts bij te stellen met 2 euro tot 62 euro.

Verkoopadvies blijft staan

Barclays heeft zijn koersdoel opwaarts bijgesteld van 49 euro naar 53 euro, maar is daarmee nog wel een van de meest pessimistische analisten voor het aandeel. Dit komt ook tot uiting in het ‘underweight-advies’ dat de Britse zakenbank heeft uitstaan.

De analisten stellen namelijk dat er bij Heineken sprake is van een onevenwichtige vergelijkingsbasis, omdat een jaar eerder de resultaten werden gedrukt door eenmalige lasten.

Moeilijke tweedejaarhelft verwacht

De Zwitserse zakenbank UBS stelt dat de verhoogde taxaties voor autonome omzetgroei, operationeel resultaat en winst per aandeel voor 2014 en 2015 genoeg reden zijn om het koersdoel op te trekken van 51 euro naar 56 euro.

Wel rekenen de analisten voor de tweede helft van 2014 op moeilijkere omstandigheden in Europa en in het premiumsegment op meer concurrentie van ABInbev. Zodoende handhaaft UBS zijn ‘neutral-advies’ voor Heineken .

Deutsche Bank waardeert helderheid

Deutsche Bank heeft zijn koersdoel voor Heineken verhoogd met 5 euro tot 65 euro, waarbij de analisten naast de resultaten ook positief zijn over de helderheid van de doelstelling voor margeontwikkeling.

Verder is Deutsche Bank te spreken over de uitbreiding van de merkenportefeuille en de goede geografische spreiding, die ook te danken is aan de goede positie in opkomende markten. Zodoende heeft Deutsche Bank voor Heineken dan ook een ‘buy-advies’ uitstaan.

Aanzienlijk meer opwaarts potentieel

Voor de presentatie van de halfjaarcijfers hanteerden koersdoelen die tussen de 50-60 euro lagen. Dit is nu opgetrokken tot 55-65 euro, waarmee zij gemiddeld gezien aanzienlijk meer opwaarts potentieel voor de koers zien.

Opvallend is daarbij wel dat hiermee nog altijd een grote diversiteit is onder analisten. Gezien de koers van Heineken momenteel rond de 57 euro staat, zijn sommige analisten namelijk van mening dat de koers kan dalen met circa 5,2%, terwijl anderen juist nog een opwaarts potentieel zien van maximaal 14%.