SBM Offshore toont tekenen van herstel

De afgelopen maanden heeft SBM Offshore de nodige klappen te verwerken gekregen en was er sprake van een forse koersdaling, maar wist het aandeel de afgelopen maand een groot deel van dit verlies weer in te lopen. Analisten lijken er echter nog niet helemaal van overtuigd dat het herstel ook duurzaam is voor de langere termijn.

Er zijn een aantal hoopvolle tekenen voor SBM Offshore te bespeuren. Zo verwacht het bedrijf na de verkiezingen in Brazilië het land weer in te kunnen. Momenteel loopt er nog een onderzoek tegen SBM Offshore vanwege mogelijke omkoping van Petrobras-medewerkers.

SBM Offshore is zelf vol vertrouwen dat hier geen negatieve gevolgen uit worden getrokken en wijst erop dat de relatie met Petrobras ondertussen ‘extreem goed’ is gebleven. Mocht SBM Offshore weer in Brazilië meedingen naar nieuwe opdrachten zou dit zeer welkom zijn, aangezien momenteel bijna de helft van de omzet daar wordt gerealiseerd.

< h3>Koersherstel

Dit is een positief geluid na maanden van negatieve berichten rondom SBM Offshore , die ertoe leidden dat de koers van het aandeel sinds begin april tot begin augustus daalde met ruim 31% tot circa 9,50 euro.

In augustus was er echter een opleving van de koers vanwege onder meer een voorziening die SBM Offshore nam voor een eventuele schikking in de smeergeldaffaire. De koers steeg de afgelopen weken tot circa 12 euro, oftewel een winst van ruim 26%. Inmiddels is de koers weer enigszins afgezwakt tot ongeveer €11,50.

Uitbreiding belang

Begin september werd bekend dat BlackRock zijn belang in SBM Offshore heeft vergroot. Op 2 september werd een belang van 4,85% gemeld en een dag later was dit verhoogd tot 5,1%. Opmerkelijke stappen, aangezien de Amerikaanse vermogensbeheerder halverwege augustus nog zijn belang in SBM Offshore afbouwde tot 3,29%.

Koersdoel omlaag

De analisten van Bernstein hebben in ieder geval hun koersdoel voor SBM Offshore verlaagd met 1 euro tot 9 euro, naar aanleiding van een analyse over Europese dienstverleners aan de oliesector.

De analisten stellen dat op basis van de resultaten over het eerste halfjaar de cijfers over 2015 naar verwachting zwakker zullen zijn dan eerder werd verwacht. Bernstein ziet diverse aanwijzingen dat de markt verslechtert en heeft bijvoorbeeld zijn verwachtingen voor de Amerikaanse gasprijs voor 2015 verlaagd met 11% tot $4/Mcf.

Daarnaast is Bernstein niet te spreken over het beperkt aantal nieuwe activiteiten dat SBM Offshore ontplooit. Derhalve hebben de analisten hun advies voor het aandeel gehandhaafd op ‘underperform’.