HSBC door UBS op favorietenlijst gezet

De Zwitserse zakenbank UBS heeft onlangs de Europese bancaire sector onder de loep genomen en stellen onder meer vast dat Standard Chartered niet langer op de favorietenlijst thuishoort en hebben de Britse bank vervangen door landgenoot HSBC .

Dit is onder meer het gevolg van de forse koersdaling van Standard Chartered tot dusver dit jaar.

UBS heeft deze week Standard Chartered van zijn ‘Most Preferred List’ voor Europese banken gehaald en daarvoor in de plaats HSBC opgenomen. Wel is het ‘buy-advies van de analisten voor Standard Chartered gehandhaafd.

Andere aandelen die op de favorietenlijst van UBS staan zijn Barclays , DNB , ING en Société Générale. Daartegenover hebben de analisten ook een ‘Least Preferred List’ van Europese banken, waarop Deutsche Bank en het Zweedse Handelsbanken staan.

Beleggers in beide Britse aandelen hebben tot dusver een teleurstellend jaar achter de rug. HSBC deed het met een daling van 1% tot nu toe iets slechter dan de FTSE 100, die in dezelfde periode is gestegen met 0,5%. Standard Chartered zag de koers echter zelfs dalen met 10%.

Azië

Beide banken hebben zwaar de focus liggen op Azië en lijken daarom veel potentieel te bieden op langere termijn. Zo is de Chinese economie in een transformatie van een kapitaaluitgaven gestuurde economie naar een consumentenuitgaven gestuurde economie.

Dit zou tot gevolg hebbend at consumenten de behoefte hebben aan meer krediet. Doordat zowel HSBC als Standard Chartered een dominante positie hebben in de Aziatische economie lijken zij hiervan te kunnen profiteren.

Als gevolg van de koersdaling van beide aandelen worden ze momenteel verhandelt op een aantrekkelijk niveau met fijne dividendrendementen. Zo biedt HSBC momenteel een dividendrendement van 3,73%, terwijl het dividendrendement voor Standard Chartered op 4,3% ligt.

Daarbij verwachten beide Britse banken dat zij in de komende jaren hun dividend verder gaan verhogen met gemiddeld 5%.