Opwaarts potentieel Bayer door afsplitsing in ongewis

Deze week werd bekend dat het Duitse chemieconcern Bayer zijn plastics-divisie naar de beurs gaat brengen, om zich zo volledig te kunnen focussen op zijn andere divisies HealthCare en CropScience. Analisten zijn ondertussen verdeeld over het opwaarts potentieel dat deze afsplitsing biedt.

Bayer kondigde op 18 september aan dat het zijn MaterialScience divisie gaat afsplitsen en apart naar de beurs brengt. Geruchten over een dergelijke spin-off circuleerden al langer. MaterialScience maakt plastic-onderdelen voor onder meer laptops, huizen, auto’s en het interieur van treinen. Over 2013 leed het bedrijf echter nog een omzetdaling van 2% tot 11,24 miljard euro en gold mede daarom als een zorgenkindje voor het conglomeraat.

Naar verwachting zal MaterialScience binnen 12 tot 18 maanden naar de beurs worden gebracht, waarmee het direct toegang krijgt tot kapitaal voor toekomstige ontwikkelingen. Gemiddeld rekenen analisten erop dat de beursgang van de plastics-divisie Bayer 7,7 miljard euro zal opleveren.

Door de spin-off kan Bayer zich volledig focussen op zijn farmaceutische activiteiten voor mens en dier en de productie van landbouwchemicaliën. Deze twee divisies behaalden over 2013 nog een omzet van circa 29 miljard euro. Vooral voor Life Science activiteiten die onder HealthCare vallen liggen de investeringskosten hoog en moeten er daardoor door Bayer keuzes gemaakt worden hoe het kapitaal wordt ingezet.

Gemengde reacties

De analisten van Commerzbank hebben naar aanleiding van het nieuws hun koopadvies voor Bayer gehandhaafd. De stap is volgens hen positief, omdat een conglomeraatkorting op de aandelen hiermee zou verminderen. Commerzbank hanteert voor Bayer een koersdoel van 114 euro.

Investeringsbank Equinet heeft voor Bayer een ‘hold-advies’ uitstaan en een koersdoel van 96 euro. Analiste Marietta Miemietz stelt dat een afsplitsing van MaterialScience geen significant opwaarts potentieel oplevert. Over deze stap werd namelijk al langer gespeculeerd. De analiste waardeert het onderdeel op 10 miljard euro.