Optimisme over splitsingsplannen Philips

De financiële markten lijken in eerste instantie tevreden over de splitsingsplannen van Philips . Het Eindhovense bedrijf is van plan om zichzelf op te splitsen in een divisie HealthTech en een divisie Licht. Diverse analisten zijn tevreden met deze plannen. Eerder in het verleden bleken de opsplitsingen van losse onderdelen geen windeieren te hebben opgeleverd voor de beleggers. De meest bekende afsplitsing is die van ASML dat nu zelfs ruim groter is qua marktkapitalisatie.

Op het Damrak koerst het aandeel samen met Aegon als enige in de plus. Het aandeel wint 2,38 procent op 24,06 euro.

Lagere winst dit jaar

In de markt lijkt er van worden uit te gaan dat ofwel General Electric of Osram veel interesse zal hebben in de lichtdivisie. Het onderdeel Lifstyle zal in de divisie Healtchcare geplaatst worden. Over het lopende jaar gaf Philips de waarschuwing dat de winst over de tweede helft lager dan verwacht zal uitvallen. Dit in verband met extra kosten door het sluiten van een fabriek in Cleveland. Eerder rekende Philips op 60 a 70 miljoen euro aan extra kosten maar inmiddels ligt de verwachting op 100 miljoen euro aan extra kosten.

Tot en met 2016 handhaaft het bedrijf echter wel haar doelstellingen. Zo verwacht het een omzetgroei tussen de 4 en de 6 procent te behalen bij een EBITA-marge tussen de 11 en de 12 procent. Dit in combinatie met een rendement op het eigen vermogen van minimaal 14 procent zo verwacht het bedrijf.