Matig potentieel voor Duitse chemiesector

Met het kwartaalcijferseizoen maken analisten de balans op voor verschillende sectoren. Zo heeft Independent Research aandacht besteed aan zijn ramingen voor de chemiesector, waarbij onder meer BASF en Bayer zijn behandeld. Het effectenhuis is behoudend over de aandelen, waarbij er door de moeilijke marktomstandigheden sprake is van een matig opwaarts potentieel voor de koersen.

BASF overtreft verwachtingen

BASF heeft van Independent Research een ‘halten-advies’ gekregen. De analisten stellen dat de derdekwartaalcijfers de verwachtingen hebben overtroffen, waarbij de verlaagde outlook voor 2015 niet als een verrassing kwam. Zij hanteren voor BASF een koersdoel van 75 euro.

Voor BASF is de consensus licht positief. Naast het houdadvies van Independent Research hebben nog 10 analisten hetzelfde advies uitstaan. Daar staan 3 verkoop- en 14 koopadviezen tegenover.

Wel ligt het gemiddeld koersdoel fors hoger dan dat van Independent Research. Waar zij met een koersdoel van 75 euro een rendement verwachten van 6,6%, hebben analisten gemiddeld een koersdoel afgegeven van 86,06 euro en genereert dat een verwacht rendement van 22,8%.

Plasticdivisie Bayer kan teleurstellen

Het advies voor Bayer staat bij Independent Research eveneens op ‘halten’. Op basis van nieuw geïntroduceerde producten verwachten de analisten een omzetstijging van 3,5%. De plasticdivisie kan echter door de zwakker dan verwachte economische ontwikkelingen een teleurstelling vormen.

De recente koersdaling is volgens Independent Research het gevolg van de sterkere focus van Bayer op de zorgdivisie en volgens de analisten niet gerechtvaardigd. Zij hanteren voor het aandeel een koersdoel van 120 euro.

Kijkende naar de consensus komt naar voren dat analisten over het algemeen positief zijn over Bayer. Er staan maar liefst 16 koopadviezen voor het aandeel uit, tegenover 8 houdadviezen en slechts 1 verkoopadvies. De koers biedt echter weinig opwaarts potentieel volgens diezelfde marktvorsers. Met een gemiddeld koersdoel van 107,84 euro verwachten zij een rendement van slechts 2,5%.

Matig opwaarts potentieel

Voor Linde heeft Independent Research een ‘halten-advies’ uitstaan, waarbij het koersdoel is vastgesteld op 165 euro. Vanwege wisselkoerseffecten zal de omzet in vergelijking met het vorige kwartaal gestegen zijn, aldus de analisten. De vooruitzichten zullen daarbij bevestigd worden.

Verder is de recente koersdaling volgens Independent Research het gevolg van de zwakke omstandigheden op de beurs, al ontwikkelt het aandeel zich beter dan de DAX . Vanwege de donkere lucht voor de economische vooruitzichten zien de analisten echter slechts een matig opwaarts potentieel voor het aandeel.

Momenteel staan er voor Linde 14 koop-, 12 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Het gemiddeld koersdoel van 164,89 ligt daarbij dicht in de buurt van het koersdoel van Independent Research, waarmee een opwaarts potentieel voor de koers wordt geschat van 10,5%.