Dell stelt analisten licht teleur

Dell bracht recent haar resultaten over het afgelopen kwartaal van het gebroken boekjaar naar buiten. Analisten hadden echter gerekend op een hogere omzet en waren licht teleurgesteld en stellen tegelijkertijd vast dat de marges van het concern onder druk staan. Hebben weinig analisten hun taxaties voor het aandeel gewijzigd.

Door onze redactie

Hogere omzet verwacht
Dell maakte vorige week bekend dat het in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar de omzet heeft zien stijgen met 22% naar 15,5 miljard dollar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Analisten hadden echter gerekend op een hogere omzet en waren dan ook licht teleurgesteld.

De maker van pc’s wist vooral te profiteren van de toegenomen verkopen. Hierdoor kwam de nettowinst uit op 545 miljoen dollar, tegen 472 miljoen dollar een jaar geleden. Verder verwacht Dell dat de vraag naar computers van zakelijke klanten de komende kwartalen zal toenemen. Een oorzaak hiervan kan gevonden worden in het nieuwe besturingssysteem van Microsoft , Windows 7. Bedrijven zijn dan eerder geneigd om hun verouderde computersystemen te vervangen en te voorzien van het nieuwste besturingssysteem.

Marges onder druk
De analisten van ABN AMRO waren positief verrast door de omzet die Dell wist te boeken, maar stellen tegelijkertijd vast dat de marges onder druk staan. Verder wijzen de analisten erop dat Dell geen prognose voor het volgende kwartaal heeft afgegeven, enkel dat het zich zal blijven focussen op activiteiten met een hogere marge. De analisten blijven bij hun houdadvies voor het aandeel.

Weinig taxatiewijzigingen
Vooralsnog hebben weinig analisten hun taxaties voor het aandeel gewijzigd. Enkel de analisten van RBC Capital Markets verlaagden hun koersdoel voor Dell van 16 dollar naar 15 dollar en hanteren daarbij een sector perform-advies. Verder herhaalden de analisten van de Zwitserse zakenbank UBS hun buy-advies voor het aandeel, waarbij zij een koersdoel hanteren van 15,50 dollar.

In totaal staan er momenteel 14 koop-, 11 houd- en 3 verkoopadviezen uit voor het aandeel, waardoor de consensus overwegend positief is. Gezien de reacties van analisten kan gesteld worden dat zij licht teleurgesteld zijn en daarmee het sentiment ook tanende is.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt 16,71 dollar, wat een verwacht rendement oplevert van ongeveer 24%. De koersdoelen liggen in een bandbreedte van 15-18 dollar, wat verwachte rendementen oplevert van 11-33%. Dit geeft aan dat analisten nogal verschillen over het opwaarts potentieel van de koers, al duiden de recent afgegeven koersdoelen op een opwaarts potentieel van ongeveer 14% en zitten daarmee aan de onderkant van de bandbreedte.