Doemscenario Pharming duikt op

Pharming maakte afgelopen maandag bekend dat de marktaanvraag in de Verenigde Staten voor zijn medicijn Rhucin is afgewezen, wat als gevolg heeft dat het Nederlandse biotechnologiebedrijf langer zal moeten wachten op zijn miijlpaalbetaling. Analisten hebben teleurgesteld gereageerd en zien een doemscenario voor het aandeel weer opduiken.

Door onze redactie

Aanvraag afgekeurd
Pharming en zijn Amerikaanse licentiepartner Santarus maakte maandagmorgen bekend dat de marktaanvraag voor Rhucin in de Verenigde Staten is afgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Volgens de FDA zijn er extra gegevens nodig om een kritisch oordeel te kunnen vellen, aldus Pharming in een verklaring. De aanvraag werd eind 2010 door de twee bedrijven ingediend bij de FDA.

Door de afkeuring loopt Pharming een mijlpaalbetaling van 5 miljoen dollar mis die het zou krijgen van Santarus en zal het hier voorlopig op moeten wachten. Daarnaast gaat het langer duren voordat het middel ook daadwerkelijk op de Amerikaanse markt zal worden gebracht, waarvoor Santarus piekverkopen verwacht van ten minste 200 miljoen dollar op jaarbasis.

Vorige week nog sprak CFO Karl Keegan nog het volste vertrouwen uit dat Rhucin zou worden goedgekeurd in de Verenigde Staten. Dit naar aanleiding van een nieuwe studie die het concern 22 februari aankondigde naar de werkzaamheid van Rhucin. Analisten stelden destijds al dat deze nieuwe studie zou wijzen op onzekerheid omtrent de goedkeuring en hun vrees is de waarheid geworden.

Naar aanleiding van het aangekondigde nieuws ging de koers van het aandeel Pharming hard onderuit en stond het aandeel maandagmorgen na opening direct 18,6% lager op 0,15 euro en ging het aandeel op hetzelfde niveau de dag uit.

Doemscenario
KBC Securities heeft inmiddels zijn advies voor Pharming verlaagd van ‘hold’ naar ‘reduce’, waarbij het koersdoel is verlaagd van 0,23 euro naar 0,17 euro. De analisten wijzen vanzelfsprekend op de afwijzing van de marktaanvraag van Rhucin en zijn bezorgd over de ontstane onzekerheid op de Amerikaanse markt. De analisten vreesden al voor een afkeuring van het medicijn en rekenen nu op goedkeuring in de Verenigde Staten in medio 2013, waar zij eerder uitgingen van het vierde kwartaal van 2011. Verder zien de analisten geen andere katalysatoren voor de koers in de komende periode en duikt daarmee het doemscenario weer op dat Pharming zonder geld zal komen te zitten.

Consensus
Door de adviesverlaging van KBC Securities staan er nu voor het aandeel 3 koopadviezen, 1 houdadvies en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus nog licht positief is. Het sentiment is echter enorm verslechterd vanwege de afkeuring in de Verenigde Staten en verwacht mag worden dat andere analisten in de komende dagen eveneens hun taxaties neerwaarts zullen bijstellen.

Voorlopig bedraagt het gemiddeld koersdoel 0,33 euro, waardoor het verwacht rendement van maar liefst 115%. Dit is vooral te wijten aan de koersval van het aandeel afgelopen maandag en verwacht mag worden dat door eventuele koersdoelverlagingen het gemiddeld koersdoel een betere afspiegeling zal zijn van het huidige sentiment. Zo verwachten de analisten van KBC Securities met hun koersdoel van 0,17 euro nog maar een relatief kleine koersstijging en andere analisten zouden wel eens dezelfde opinie kunnen gaan aanhouden.