RWE geen dividendkampioen meer, geen uitbijters in de sector

Vooral door de lagere stroomtarieven in Duitsland ziet RWE AG , Duitsland’s 2e energieaanbieder, haar marges fors onder druk staan. RWE AG wil daarom fors op haar kosten gaan besparen. Duitse media berichten over circa 3000 ontslagen en een halvering van het dividend. Naar verluid gaat het dividend over dit jaar van 2 euro naar 1 euro. Hiermee komt er geen einde van de trend van alsmaar lagere dividenden. Al vanaf 2009 werd RWE AG ’s dividend ieder jaar verlaagd.

Steeds lagere dividenden RWE AG

Ondanks de lagere dividenden bleven RWE AG ’s effectieve dividendrendementen wel vrij fors (gemiddeld 4,89 procent over de afgelopen 9 jaar). Maar dit werd uiteraard verklaard door de lagere beurskoersen van het aandeel. Mocht er over dit jaar 1 euro aan dividend uitgekeerd gaan worden dan bedraagt het dividendrendement nog steeds een goede 4 procent. De dividendhalvering past dan ook in lijn met het beleid van bedrijven om dividenduitkeringen altijd te verlagen als de effectieve dividendrendementen te buitensporig worden.

Analisten leken de bui ook al te hebben zien hangen en noemen het aandeel licht overgewaardeerd. Het aandeel noteert 46 cent boven haar gemiddelde koersdoel van 25 euro. De consensus over het aandeel licht ook sterk op verkopen.

Koers RWE AG

grafiek <a href='/aandeel/120-rwe-ag'> RWE AG </a>, koers <a href='/aandeel/120-rwe-ag'> RWE AG </a>

Top 10 Europese energiebedrijven qua size

europese energiebedrijven

Weinig uitbijters in de sector

De bovenstaande tabel toont de top 10 van Europa’s grootste energiebedrijven op basis van marktkapitalisatie. RWE AG staat hier met een marktkapitalisatie van 14,65 miljard euro op de 6e plaats. In het bovenstaande overzicht zijn de dividendrendementen berekend op basis van de uitkeringen over 2012. Te zien is dat de Shiller PE’s relatief gemiddeld te noemen zij.

De kolom ROE toont de rendementen op het eigen vermogen (Return on Equity). Ook hier is te zien dat er geen grote uitspattingen zijn en dat alleen het Spaanse Red Electrica de hoogste efficiëntie van haar kapitaal heeft.