Google voelt zich mikpunt van politiek gedreven Europese campagne

Het Europese parlement wil dat het Amerikaanse internetconcern Alphabet wordt opgesplitst. Dat heeft de Britse krant Financial Times gemeld op basis van een concept-motie. In het voorstel, dat in het Europese parlement door twee grote politieke blokken wordt gesteund, zou worden geëist dat zoekmachines worden losgekoppeld van andere commerciële diensten.

In de nota wordt de naam van Alphabet weliswaar niet specifiek vermeld, maar het Amerikaanse bedrijf zou door de maatregel zwaar kunnen worden getroffen. De zoekmachine van Alphabet wordt zwaar bekritiseerd, waarbij onder meer wordt opgemerkt dat het bedrijf in de resultaten eigen diensten bevoordeelt.

Stoutmoedige aanval

“De eis van het Europese parlement om de activiteiten van Alphabet op te splitsen, is één van de meest stoutmoedige aanvallen op de macht van het Amerikaanse internetconcern,” merkt de Financial Times op. Er wordt aan langer aangestuurd op een strengere aanpak van Alphabet , onder meer door de toepassing van maatregelen tegen kartelvorming of de introductie van nieuwe wetten die het bereik van het concern moeten beperken.

Volgens de initiatiefnemers van het nieuwe voorstel, dat in het Europese parlement de steun geniet van de Europese volkspartij en de socialistische fractie, zou een scheiding tussen zoekmachines en andere commerciële activiteiten een mogelijke oplossing kunnen zijn voor de dominantie van Alphabet .

Privacy en commerciële dominantie

Het is relatief zeldzaam dat het Europese parlement een aanval lanceert op een geïsoleerd Amerikaans bedrijf,” zegt de Financial Times. “Het voorstel weerspiegelt dan ook de tegenkanting die Alphabet in Duitsland vanuit diverse politieke en economische kringen ervaart."

"Günther Oettinger, Europees commissaris voor digitale zaken, heeft al verscheidene voorstellen gelanceerd om Alphabet aan te pakken, onder meer door heffingen op de publicatie van materiaal dat onder copyright-bescherming valt en door de eis dat zoekresultaten een neutraal karakter zouden hebben. Goettinger heeft ook vragen bij de activiteit van Alphabet rond automotive-software.”

Alphabet is het speerpunt geworden van de Europese bekommernis over de positie van Silicon Valley,” geeft de Britse zakenkrant nog aan. “Consumenten, regulatoren en politici viseren zowel de commerciële dominantie als het privacy-beleid van het bedrijf."

Politieke motieven

"Het Europese parlement heeft geen formele macht om bedrijven te dwingen hun activiteiten op te splitsen, maar heeft wel een toenemende invloed op de Europese Commissie, die de regelgeving in de Europese Unie aanstuurt. Er wordt al vijf jaar onderzoek gedaan naar de dominantie van Alphabet op het gebied van online zoekopdrachten, waarbij aangevoerd wordt dat het bedrijf de eigen diensten bevoordeelt.”

Margrethe Vestager, Europees commissaris voor medediging, heeft gezegd naar de bemerkingen van de verschillende partijen te zullen luisteren vooraleer verdere beslissingen te nemen. “ Alphabet heeft officieel niet gereageerd, maar een aantal executives van het bedrijf zouden verontwaardigd zijn over de politieke motieven achter het voorstel,” merkt de Financial Times nog op.

Bron: Express.be