BHP Billiton wil dividendbeleid handhaven

Mijnbouwbedrijf BHP Billiton heeft bekendgemaakt zijn investeringen verder terug te schroeven, nu de grondstoffenprijzen een verdere daling laten zien. Ondertussen zullen er geen nieuwe transacties plaatsvinden, behalve de eerder aangekondigde afsplitsing van een aantal divisies. Analisten blijven vooralsnog positief over het aandeel en zien nog voldoende opwaarts potentieel voor de koers.

BHP Billiton ziet de grondstoffenprijzen dalen en heeft daarom aangekondigd zijn uitgaven voor projecten en exploratie in de komende maanden tot juni volgend jaar te verlagen van 14,8 miljard dollar naar 14,2 miljard dollar. Het mijnbouwbedrijf stelt dat kostenverlagingen voor zijn ijzerertsdivisie vooralsnog nauwelijks effect hebben gehad.

BHP Billiton stelde beleggers ondertussen gerust dat de verlaagde investeringen en kostenbesparingen het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld zullen helpen om het dividend op peil te houden. In 2016 moeten de uitgaven ten opzichte van 2012 zijn geslonken met meer dan 40% tot 13 miljard dollar. Tegelijkertijd heeft BHP Billiton zijn productiviteitsdoelstelling voor 207 verhoogd met 500 miljoen dollar.

Geen verkopen of aankopen

Op 24 november maakte BHP Billiton ook bekend dat het zijn aluminium gieterij in Zuid-Afrika gaat verkopen, maar er verder geen activa zal worden verkocht of gekocht.

Wel zal de afsplitsing van onderdelen die in augustus werd aangekondigd doorgaan. Het mijnbouwbedrijf gaat 12 onderdelen in verschillende landen afsplitsen en samenvoegen onder en nieuwe entiteit, waarvan de activa tezamen een waarde vertegenwoordigt van ongeveer 15 miljard dollar.

BHP Billiton zal in maart meer details over de plannen voor de afsplitsing uit de doeken doen, waarbij dan ook de naam van het nieuwe bedrijf bekend zal worden gemaakt.

Consensus BHP Billiton

De consensus voor BHP Billiton is vooralsnog positief. Er staan momenteel 9 koop- en 11 houdadviezen voor het aandeel uit, terwijl slechts 2 analisten een verkoopadvies hebben afgegeven.

Daarbij zien analisten nog voldoende opwaarts potentieel voor het aandeel. Met een gemiddeld koersdoel van 2011,16 pence bedraagt het verwacht rendement namelijk 21%.