"Apple is het fenomenale succes van 2 rasondernemers"

Voor het eerst in de geschiedenis is een Amerikaans bedrijf meer dan 700 miljard dollar waard. Een record dat op het conto van twee uitzonderlijke entrepreneurs mag worden geschreven: dat van wijlen Steve Jobs, de man die computers in zaktelefoons stak, en diens opvolger Tim Cook, die er in is geslaagd de beurskapitalisatie van Apple op drie jaar tijd te verdubbelen.

Stevejobstimcook
Tim Cook en Steve Jobs

De prestatie van beide mannen is fenomenaal, want het Amerikaanse techbedrijf is nu 300 miljard dollar meer waard dan oliegigant Exxon Mobil , de volgende in de rij, en ook miljarden meer dan techreuzen als Microsoft en Alphabet . Was het aandeel Apple in april van vorig jaar nog 55 dollar waard dan noteerde het dinsdag al aan 120 dollar.

Het succes van Apple is niets minder dan fabelachtig te noemen, want het product van een ‘contrarian’, die op een moment dat iedereen voor gratis en low cost ging, peperdure producten binnen een gesloten ecosysteem op de markt bracht.

Amerika's grootste bedrijven

Applemarketcap

Bron: Analist -> aandelenfilter, 4e knop in het menu

Jobs niet onvervangbaar

Toch bleek Steve Jobs niet onvervangbaar, al durfden weinigen te denken dat Apple drie jaar na zijn overlijden opnieuw zulke hoge toppen zou scheren. En dat is de verdienste van Tim Cook, die twee maanden voor Jobs aan kanker zou overlijden aan de top van het bedrijf kwam, en er in is geslaagd een toen reeds als ‘duur’ gepercipieerd aandeel nogmaals in prijs te doen verdubbelen. Analisten zijn verdeeld over Apple ’s toekomst en dat is niet ongewoon: het bedrijf uit Cupertino kan het eerste bedrijf in de Amerikaanse geschiedenis worden dat de kaap van de 1.000 miljard dollar aan beurskapitalisatie overschrijdt. De kans bestaat ook dat het bedrijf op het olifantenkerkhof eindigt, waar andere ooit ongenaakbaar geachte bedrijven de voorbije jaren te rusten werden gelegd.

Werd Apple dinsdag het eerste bedrijf in de geschiedenis van de S&P 500 beursindex om de kaap van 700 miljard dollar te ronden, dan is het bedrijf toch nog ver verwijderd van het record van Microsoft , dat in 1999 ruim 613 miljard dollar waard was, wat - aangepast aan de inflatie - in 2014 goed zou zijn voor een beurswaardering van 874 miljard dollar.

Toen Microsoft piekte was het bedrijf goed voor 5% van de totale waarde van de S&P 500, al was ook dat geen record omdat IBM ergens in de jaren tachtig van vorige eeuw al 6% van de waarde van de beursindex voor zijn rekening had genomen. De totale waarde van Apple haalt vandaag niet eens 4% van de S&P 500, wat dan weer een gevolg is van een nooit eindigende beursrally die nu al jaren aan de gang is.

Afhankelijkheid van iPhone

Verder blijft Apple voor zijn succes grotendeels afhankelijk van zijn iPhone en kijken analisten met gemengde gevoelens naar de lancering in 2015 van de polscomputer Watch, het eerste nieuwe product dat onder CEO Tim Cook op de markt zal worden gebracht. Wat er ook van zij, zeven jaar na de lancering van de allereerste iPhone is de koers van het aandeel Apple vertienvoudigd. Vele beleggers zullen donderdag op de Amerikaanse Thanksgivingdag dan ook graag een glas heffen op de fenomenale prestatie van deze twee Amerikaanse rasondernemers.

Bron: Express.be