Apple zet verkopen in Rusland stop

Apple heeft zijn verkopen in Rusland opgeschort als gevolg van de ‘extreme’ schommelingen van de koers van de roebel. Apple zette de verkopen stop nadat de Russische munt dinsdag 19% van zijn waarde had verloren. De Russische crisis begint globale afmetingen aan te nemen, nu nerveuze invsteerders hun geld uit de opkomende economieën halen omdat ze bang zijn dat de Russische problemen en de val van de olieprijs een nieuwe globale groeivertraging dreigen in te luiden.

Apple wellicht als voorbeeld

Volgens Andrew Bartels, een analist bij Forrester Research, zullen anderen het voorbeeld van Apple snel volgen:

"Alles wat in roebels is geprijsd zal naar dollars of euro worden herrekend, wat betekent dat bedrijven net als Apple tot het besluit zullen komen dat ze Rusland beter verlaten’.

Apple had eerst nog getracht de crisis te bezweren door de prijzen aan de schommelingen aan te passen. Zo kostte een iPhone 6 vorige week al een kwart meer dan een week eerder. Apple heeft geen fysieke winkels in Rusland, alle verkopen gebeuren via de website.

De Russische verkopen van Apple zijn beperkt. Op een totaal van 153 miljoen verkochte iPhones wereldwijd, werden er in 2013 zo'n 1,57 miljoen in Rusland verkocht voor een totaal van 1 miljard dollar.

Bron: Express.be