Licht aan het einde van de tunnel voor RWE en Eon

Recent hebben diverse zakenbank hun taxaties voor de Duitse energiegiganten RWE AG en Eon bijgesteld. Onder meer Société Générale stelt dat er licht aan het einde van de tunnel lijkt te zijn voor deze bedrijven. Daarbij gaat de voorkeur kijkende naar de consensus uit naar RWE AG .

Société Générale stelt dat er licht aan het einde van de tunnel is voor de energiegiganten en er geen tegemoetkomende trein in aantocht is. Analist Alberto Ponti is dan ook optimistischer over de elektriciteitsprijzen in Duitsland, onder meer omdat de bouw van duurzame energieprojecten is vertraagd.

Als gevolg daarvan heeft Société Générale zijn advies voor Eon verhoogd van ‘hold’ naar ‘buy’, terwijl het koersdoel opwaarts is bijgesteld van 13,50 euro naar 17 euro. Daarbij geeft analist Ponti de voorkeur aan Eon boven RWE AG , omdat het dividend relatief zekerder is bij Eon. Voor RWE AG is het advies voor de Franse zakenbank wel verhoogd van ‘sell’ naar ‘hold’, terwijl het koersdoel is bijgesteld van 22 euro naar 28 euro.

Favorietenlijst

Société Générale is niet de enige die de Duitse energiegiganten tegenover elkaar heeft gezet. Ook Deutsche Bank en Goldman Sachs hebben hun ramingen voor beide aandelen bijgeteld.

Zo stelt Deutsche Bank dat in het licht van de dalende grondstoffenprijzen het nog te vroeg is om aandelen te kopen van bedrijven die profiteren van een cyclisch herstel. Het dividendrendement van de gehele sector is met 5% echter aantrekkelijk gezien de extreem lage rentes op obligaties. Deutsche Bank komt voor zowel RWE AG als Eon echter niet verder dan een ‘hold-advies’, waarbij voor RWE AG het koersdoel wel is bijgesteld met 1 euro tot 29 euro.

Goldman Sachs heeft voor Eon en RWE AG het advies op ‘buy’ staan, waarbij Eon zelfs op de ‘Conviction Buy List’ staat. Volgens de analisten is de voorgestelde splitsing van Eon een ideale gelegenheid om naar de dividendpolitiek te kijken, terwijl bij RWE AG er vooral een lager kredietrisico is in Zuid-Europa. Voor beide aandelen is het koersdoel verhoogd met 1 euro, waardoor deze voor Eon en RWE AG nu 20 euro en 41 euro zijn.

Voorkeur aan Eon

Op basis van de consensus geven analisten gemiddeld genomen de voorkeur aan Eon boven RWE AG . Voor Eon staan 5 verkoop-, 11 houd- en 7 koopadviezen uit, wat een licht positieve consensus genereert. Voor RWE AG staan 8 koop-, 12 houd- en 9 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht negatief is.

Dit komt ook terug in de gemiddelde koersdoelen die voor beide aandelen zijn afgegeven. Waar het gemiddeld koersdoel voor Eon 15,17 euro bedraagt en dat een verwacht rendement oplevert van 16,4%, zien analisten voor RWE AG met een koersdoel van 29,14 euro een opwaarts potentieel van 10,1%.