Analisten verdeeld over Metro Group

De Duitse Metro Group, moedermaatschappij van onder meer Media Markt en Makro, heeft recent een aantal wijzigingen ondergaan en zag over het afgelopen kwartaal de winst op jaarbasis dalen. De meeste analisten hebben op basis daarvan hun koersdoel voor het aandeel verlaagd, maar sommige marktvorsers zien juist nu mogelijkheden voor het aandeel.

Metro Group zag in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2013/2014, dat liep tot aan eind september, het bedrijfsresultaat op jaarbasis dalen met 19 miljoen euro tot 418 miljoen euro. Daarbij werd in dezelfde periode een vergelijkbare omzet geboekt, waarmee deze licht opliep met 0,7% tot 15,1 miljard euro.

Over het gehele boekjaar zag Metro het resultaat voor bijzondere posten uitkomen op bijna 1,73 miljard euro. Voor het lopende boekjaar rekent het bedrijf op een verbetering van het resultaat.

Bijna tegelijkertijd maakte Metro bekend een belang van 15% te nemen in het Duitse Emmas enkel, een online supermarkt met food- en non-food producten. Daarmee richt Metro zich steeds meer op online, wat begin dit jaar al aan het licht kwam toen het bedrijf een belang nam in iBood, terwijl zijn Cash en Carry activiteiten in Griekenland eind november werden verkocht aan Sklaventitis.

Koersdoelverlaging

Deutsche Bank heeft zijn koersdoel voor Metro verlaagd met 3 euro naar 26 euro, terwijl het advies is blijven staan op ‘hold’. Het bedrijfsresultaat en de winst per aandeel overtroffen de verwachtingen, aldus analist Niamh McSherry. De toekomstige winstontwikkeling zal echter minder beïnvloed worden door de eerder snelgroeiende cash & Carry divisie in Rusland, maar meer van de tragere groei van elektronicaketens Media Markt en Saturn.

Metro op kooplijst

Bankhaus Lampe heeft zijn advies voor Metro juist verhoogd van ‘halten’ naar ‘kaufen’. Het bedrijf heeft met zijn recente resultaten zijn eigen doelstellingen bereikt, zo stelt analist Christoph Schlienkamp. Op het huidige koersniveau is het aandeel daarbij aantrekkelijk gewaardeerd en moet het verwachte dividendrendement van 4% ondersteuning voor de koers bieden, aldus de analist. Het koersdoel is daarbij gehandhaafd op 27 euro.

Consensus

De consensus voor Metro is mede door de adviesverhoging van Bankhaus Lampe nu licht positief. Er staan 2 verkoopadviezen uit, terwijl daar 12 houd- en 10 koopadviezen tegenover staan.

Wel ligt het gemiddeld koersdoel nog aanmerkelijk boven de koersdoelen die recent zijn afgegeven. Gemiddeld rekenen analisten met een gemiddeld koersdoel van 29,77 euro op een rendement van 7,9%, terwijl koersdoelen van Deutsche Bank en Bankhaus Lampe op 26 en 27 euro rond de huidige koers van het aandeel liggen.