Google wil auto ombouwen tot Android-platform

Het Amerikaanse internetbedrijf Alphabet werkt aan een nieuwe versie van zijn mobiele besturingssysteem Android, waarmee nieuwe opportuniteiten binnen de autosector zouden kunnen worden gecreëerd. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gezegd. De technologie zou aan autobestuurders de mogelijkheid bieden om van online diensten gebruik te maken zonder hun smartphone te moeten activeren.

Alphabet heeft op dit ogenblik al de software Android Auto. Daarbij moet echter nog altijd een smartphone worden geconnecteerd aan een compatibele auto, maar in de volgende versie zou de wagen zelf met het besturingssysteem zijn uitgerust. Deze nieuwe generatie zou volgens de bronnen volgend jaar op de markt worden gebracht.

Dat systeem zou het gebruiksgemak voor de consument verhogen, maar zou volgens een aantal waarnemers toch vooral aan Alphabet voordelen bieden. Het bedrijf zou er immers door verzekerd zijn dat aan boord van de auto van de toekomst op een groot aantal van zijn diensten beroep zou worden gedaan.

Geïntegreerd onderdeel

Het internetbedrijf zou bij de ontwikkeling van de nieuwe technologie met een aantal autoconstructeurs hebben samengewerkt. “Het is voor Alphabet veel interessanter om een geïntegreerd onderdeel van een auto te zijn dan als een extra gadget aan het geheel te kunnen worden toegevoegd,” merkt Thilo Koslowski, automotive-analist bij het onderzoeksbureau Gartner, op.

Door de introductie van de nieuwe toepassing zou Android dan ook een essentieel element worden in entertainment en navigatie aan boord van de auto, waardoor Alphabet zijn positie zou kunnen versterken op een nieuwe groeimarkt waarin ook concurrent Apple actief is. Bovendien zou de technologie een bijkomende bron voor dataverzameling kunnen worden.

Volgens een aantal analisten zal Alphabet voor de introductie van de nieuwe technologie echter wellicht nog een aantal belangrijke technische en zakelijke hindernissen moeten overwinnen. Onder meer moet volgens hen de vraag gesteld worden of de autoconstructeurs een verregaande implementering van de Android-technologie in hun modellen zullen tolereren.

Bron: Express.be