Analisten verhogen ondanks winstwaarschuwing taxaties Air France-KLM

Air France-KLM - Air France-KLM gaf recent de derde winstwaarschuwing van 2014 af. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij krijgt desondanks van analisten nog altijd het vertrouwen, waarbij verscheidene van hen het koersdoel voor het aandeel opwaarts hebben bijgesteld. Wel blijft de consensus relatief behoudend.

Air France-KLM - Air France-KLM gaf op 18 december wederom een winstwaarschuwing voor 2014 af. Waar de luchtvaartmaatschappij oorspronkelijk voor dit jaar rekende op een ebitda van 2,5 miljard euro, is deze inmiddels bijgesteld tot 1,5-1,6 miljard euro. Dit is onder meer het gevolg van de toegenomen concurrentie op vluchten naar verre bestemmingen.

Daarnaast kondigde Air-France Air France-KLM aan dat het de investeringen voor de komende twee jaar gaat terugschroeven, terwijl het zal blijven zoeken naar kostenbesparingen. Op deze manier wil het voldoen aan zijn doelstellingen voor zijn programma Perform 2020.

Koersdoelverhogingen

Société Générale heeft zijn koersdoel voor Air France-KLM - Air France-KLM verhoogd van 6,70 euro naar 7,80 euro, wat het resultaat is van veranderde marktparameters voor de gemiddelde kapitaalkosten. De Franse zakenbank heeft het advies echter op ‘hold’ laten staan, omdat de schuld van de luchtvaartmaatschappij zeer volatiel is. Daarnaast hebben de analisten hun ramingen voor 2014-2016 neerwaarts bijgesteld.

Ook de Britse zakenbank HSBC heeft zijn koersdoel voor Air France-KLM - Air France-KLM bijgesteld, van 9 euro naar 10 euro, terwijl het advies is blijven staan op ‘overweight’. Analist Andrew Lobbe heeft in zijn winstverwachtingen een lagere prijs voor kerosine, een sterkere dollar en zwakkere omzettrends meegenomen. Wel is zijn verwachting voor de ebit in 2015 gedaald, maar die voor 2016 juist scherp toegenomen.

Tot slot heeft ook S&P Capital IQ zijn koersdoel voor Air France-KLM - Air France-KLM opwaarts bijgesteld, van 7 euro naar 8,20 euro. Analist Clive Roberts heeft zijn prognoses voor de winst per aandeel in 2014 verlaagd, maar voor de jaren daarna juist verhoogd. Daarbij is het advies blijven staan op ‘neutral’.

Consensus Air France-KLM - Air France-KLM

Kijkende naar de consensus voor het aandeel kan gesteld worden dat veel analisten behoudend zijn over Air France-KLM - Air France-KLM , er zijn namelijk 14 houdadviezen afgegeven. Daarnaast staan er 4 verkoop- en 8 koopadviezen voor het aandeel uit, waardoor de consensus licht positief is.

De verhoogde koersdoelen hebben ertoe geleid dat het gemiddeld koersdoel nu 8,28 euro bedraagt, wat een redelijk goede afspiegeling is van de koersdoelen die recent zijn afgegeven. Het verwacht rendement komt daarmee nu uit op 10,9%, wat ook het gevolg is van de koersdaling van het aandeel over de afgelopen dagen.