Ondanks koersdoelverhogingen negatief rendement verwacht voor Unilever

Levensmiddelenconcern Unilever maakte recent zijn vierdekwartaalcijfers bekend en zag daarin de omzet dalen, maar de winst juist stijgen. Voorlopig lijkende markten niet te verbeteren en blijven diverse marktvorsers bij hun overwegend behoudende taxaties, maar heeft dit de analisten van zowel Credit Suisse als Kepler Research ervan weerhouden hun koersdoel voor het aandeel opwaarts bij te stellen.

Credit Suisse heeft zijn koersdoel voor Unilever verhoogd met 2 euro tot 30 euro, op basis van verhoogde verwachtingen voor 2015. De analisten rekenen op een verbetering van de marges, mede door de lagere brandstof- en grondstofprijzen. Ook voorziet Credit Suisse een autonome groei van de omzet, maar blijft het advies wel staan op ‘underperform’.

Verwachtingen wpa verhoogd

Kepler Research heeft zijn koersdoel voor Unilever zelfs verhoogd tot 35 euro, waar het koersdoel eerst nog 1 euro lager stond. Dit is het gevolg van de verhoogde verwachtingen voor de winst per aandeel in 2015 en 2016 met 1%.

De analisten rekenen op gunstiger valuta-effecten, margeverbetering, omzetgroei en stijging van het operationeel resultaat. Dit moet mede gedreven worden door kostenbesparingen. Wel tekenen de marktvorsers hierbij aan dat de marketingkosten in 2015 zullen toenemen, terwijl in Europa er deflatie zal ontstaan en de opkomende markten een prijsverlaging zullen zien als gevolg van onder meer de lagere olieprijzen.

Diezelfde factoren zorgen er volgens Kepler Research aan de andere kant ook voor dat de volumes zullen stijgen. Zij zien geen reden om van hun ‘hold- advies’ af te wijken.

Negatief rendement verwacht

De hierboven genoemde koersdoelverhogingen hebben ertoe geleid dat het gemiddeld koersdoel nu 32,63 euro bedraagt, maar daarmee analisten gemiddeld gezien nog altijd rekenen op een koersdaling van 7,1%. De analisten van Kepler Research vormen hier een positieve uitzondering op.

De consensus voor Unilever is ondertussen licht negatief. Er staan 9 verkoop-, 15 houd- en 7 koopadviezen uit, wat aangeeft dat analisten een behoudende opinie voor het aandeel hebben.