Valutakoersen bepalend voor Europese chemiesector

De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch ziet dat de veranderingen in de wisselkoersen en lagere energiekosten uitdagingen en kansen zijn voor de Europese chemiesector en heeft op basis daarvan zijn taxaties voor en aantal bedrijven bijgesteld. Daarbij is het goed om te kijken chemiebedrijven die geen in euro’s genoteerde beursnotering hebben zoals het Zwitserse Givaudan en Noorse Yara Int. .

Merrill Lynch kijkt reikhalzend uit naar de resultaten van de chemische sector over het vierde kwartaal en de verwachtingen die zij zullen uitspreken over de eerste helft van 2015. De belangrijkste uitdaging hierin zal zijn of de huidige bedrijfsmodellen nog toekomst hebben.

Linde verhoogd naar kopen

In Linde heeft de Amerikaanse zakenbank echter vertrouwen gezien de adviesverhoging voor het aandeel van ‘neutral’ naar ‘buy’. De analisten wijzen op het relatief sterke winstmomentum en de gunstige waardering van het aandeel ten opzichte van andere industriële gasleveranciers. Het koersdoel is zodoende verhoogd van 159 euro naar 185 euro.

Het positieve sentiment voor Linde is ook terug te zien in de consensus. Slechts 1 analist heeft momenteel een verkoopadvies uitstaan, terwijl er 13 houd- en 14 koopadviezen zijn afgegeven. Analisten zijn gemiddeld echter van mening dat de koers van het aandeel te ver is opgelopen. Met een gemiddeld koersdoel van 166,22 vinden zij het aandeel op de huidige koers eerlijk gewaardeerd.

Geen euro notering

Voor het Zwitserse Givaudan heeft Merrill Lynch zijn koersdoel voor Givaudan verlaagd van 1875 Zwitserse frank naar 1730 Zwitserse frank. Het advies blijft echter op ‘buy’ staan met het oog op de stijgende rentes.

Voor Yara Int. is het koersdoel door Merrill Lynch verhoogd van 383 Noorse kroon naar 405 Noorse kroon. De analisten verwachten dat de waarde van de Noorse kroon een positief effect zal hebben op de resultaten. Het advies blijft echter staan op ‘neutral’.

BASF op verkopen

De verwachtingen van BASF voor 2015 liggen duidelijk onder de marktverwachtingen, aldus Merrill Lynch. Wel heeft het bedrijf een relatief sterk winstmomentum en is het aandeel gunstig gewaardeerd. De Amerikaanse zakenbank komt echter niet verder dan een ‘underperformance’ advies met een koersdoel van 63 euro.

De consensus voor BASF is ondertussen licht positief. Er staan in totaal 7 verkoopadviezen uit, tegenover 9 houd- en 13 koopadviezen. Met een gemiddeld koersdoel van 78,08 euro zien analisten een rendement van slechts 1,1%.