Fors lagere winst en belastingschandaal drukken HSBC

De Britse bank HSBC heeft tot verdeeldheid geleid onder analisten, nadat over 2014 fors minder winst werd geboekt. Daarnaast is de bank verwikkeld in een aantal schandalen met betrekking tot Zwitserse rekeningen, waardoor de stemming rond het aandeel negatiever is geworden en de koers aanzienlijk is gedaald.

De winst vóór belastingen zag HSBC op jaarbasis met 17% dalen, waarbij er volgens de bank vier landen zijn met grote problemen. In Brazilië, Mexico, de Verenigde Staten en Turkije wil HSBC zijn prestaties verbeteren, om zo terug te keren naar winstgevendheid. Hiervoor heeft de bank zichzelf 12 tot 24 maanden de tijd gegeven.

Daarnaast werd in februari bekend dat HSBC in een Zwitsers belastingschandaal, waarbij de bank begin deze eeuw de vele miljoenen van welgestelden doorsluisde naar het belastingparadijs. De in 2011 aangestelde topman Stuart Gulliver wil nu schoon schip maken, ondanks dat hij zelf ook een rekening heeft lopen bij een Zwitserse bank waar zijn bonussen op worden gestort. Hij denkt dan ook niet aan opstappen.

Koersdoelverlagingen

JP Morgan heeft zijn koersdoel voor HSBC verlaagd van 655 pence naar 610 pence. Analist Raul Sinha stelt vast dat de fundamentele parameters van de Britse bank niet aan zijn kostenprognoses heeft voldaan. De analist heeft zijn schattingen voor de aangepaste winst per aandeel en de core kapitaal ratio in 2016 verlaagd, terwijl het advies is blijven staan op ‘neutra’.

Analist Stefan Bongardt van Independent Research schrijft dat de winst vóór belastingen duidelijk tekort zijn geschoten ten opzichte van zijn verwachtingen. Daarom heeft hij zijn koersdoel voor het aandeel verlaagd met 40 pence tot 650 pence, terwijl het advies is gehandhaafd op ‘hold’.

BNP Paribas heeft voor HSBC een ‘underperform-advies’ uitstaan, terwijl het koersdoel is verlaagd van 600 pence naar 550 pence. De Franse bank heeft zijn ramingen voor 2016 met 12% verlaagd, aangezien zij rekening houden met mogelijke kosten voor extra kernkapitaal.

Consensus HSBC

Ondanks de negatieve houding die analisten recent hebben aangenomen voor HSBC is de consensus nog licht negatief. Er staan momenteel 3 verkoop-, 11 houd- en 6 koopadviezen uit.

Daarbij leidt het gemiddeld koersdoel van 650,79 pence tot een verwacht rendement van 12,8%. Dit is gekomen door de forse koersdaling na de tegenvallende jaarcijfers en diverse koersdoelen liggen dan ook inmiddels aanzienlijk onder dit gemiddelde.