Voorzichtig optimisme over Fugro

Fugro is begin maart door Rabobank toegevoegd aan zijn lijst van favoriete aandelen, nadat de bodemonderzoeker recent nog beter dan verwachte resultaten presenteerde. De consensus voor het aandeel blijft echter vooralsnog behoudend, waarbij het gemiddeld koersdoel impliceert dat analisten rekenen op een koersdaling.

Fugro maakte op 27 februari bekend dat het bedrijf over 2014 in de rode cijfers is beland, wat vooral te wijten was aan aanhoudend moeilijke marktomstandigheden in de olie- en gassector. Als gevolg daarvan moest Fugro een groot aantal afboekingen doen en werd daarmee een nettoverlies geleden van 457,6 miljoen euro, waar dat een jaar eerder nog een nettowinst van 224,2 miljoen euro was. De omzet steeg over dezelfde periode wel van 2,424 miljard euro naar 2,572 miljard euro.

Als gevolg van de marktomstandigheden gaat Fugro zich richten op zijn kernactiviteiten Geotechnical en Survey, terwijl in ieder geval deels afscheid wordt genomen van de diepzee activiteiten. De bodemonderzoeker wil onder meer zijn belang in onderdeel Seabed Geosolutions verkleinen.

Advies naar houden

Op 27 februari verhoogde KBC Securities al zijn advies voor Fugro van ‘reduce’ naar ‘hold’, waarbij het koersdoel is bijgesteld van 14 euro naar 20 euro.

De resultaten waren voor de analisten veel sterker dan verwacht, wat te danken was aan de goede prestaties van de kernactiviteiten.

Fugro op favorietenlijst

Rabobank heeft op 2 maart Fugro aan zijn ‘Conviction Buy ’ lijst toegevoegd. Volgens analist Michiel Aupers waren de resultaten pover de tweede helft van 2014 niet slecht.

Daarnaast heeft Fugro volgens de analist goede stappen gezet met onder meer zijn schuldreductieplan, terwijl de analist ook positief is gestemd over de terugkeer van het bedrijf naar zijn kernonderdelen survay en geotechnische activiteiten. Rabobank wijst erop dat Fugro hierin momenteel wereldwijd marktleider is.

Consensus Fugro

Door de adviesverhoging van KBC Securities is de consensus van Fugro licht verbeterd. Er staan momenteel 2 verkoop-, 9 houd- en 3 koopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Het laat echter ook zien dat analisten nog relatief behoudend zijn over het aandeel.

Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van 19,88 euro, wat een negatief verwacht rendement oplevert van 6,8%. Recent afgegeven koersdoelen liggen rond dit gemiddelde, wat impliceert dat analisten geen verder opwaarts potentieel voor de koers zien voorlopig.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V..
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.