Zwakke euro leidt tot koersdoelverhogingen Unilever

Diverse analisten hebben onlangs hun koersdoel voor Unilever verhoogd, omdat de analisten rekenen op een positief effect van de huidige zwakke euro in de resultaten van het levensmiddelenconcern. Desondanks lijkt het aandeel op het huidige niveau eerlijk gewaardeerd, wat terugkomt in de consensus.

HSBC heeft op 27 maart zijn koersdoel voor Unilever verhoogd van 43,50 euro naar 45 euro. Analist Graham Jones schrijft in zijn rapport dat het levensmiddelenconcern zal profiteren van de huidige zwakke euro. Daarom heeft hij zijn winstverwachtingen voor 2015 verhoogd. Binnen de sector ziet Jones de sterkste valuta gerelateerde voordelen voor L’Oreal en Unilever . Het advies voor het Nederlandse bedrijf luidt dan ook ‘buy’.

Koersdoel verhoogd

UBS heeft zijn koersdoel voor Unilever op 23 maart verhoogd van 31 euro naar 38,50 euro. De analisten stellen dat het bedrijf profiteert van de aanhoudend zwakke euro. Daarom hebben zij hun verwachting voor de winst per aandeel voor 2015-2017 verhoogd met 2,5-2,3%. Wel is het advies blijven staan op ‘neutral’.

Ook Morgan Stanley heeft zijn koersdoel verhoogd. Op 19 maart is deze door de analisten met 5 euro opwaarts bijgesteld tot 38 euro. Wel is het ‘equalweight-advies’ blijven staan. Analist Erik Sjörgen rekent erop dat het levensmiddelenconcern zijn winstmomentum zal vasthouden. Van omzegroei is echter geen sprake meer, waardoor een stijging van de ebit-marge de belangrijkste drijfveer gaat zijn. Daarmee vindt de analist dat de waardering op de historische niveaus gerechtvaardigd is en verwacht hij niet dat er in het lopende jaar sprake zal zijn van een versnelde groei.

Verkoopadvies blijft staan

Er zijn echter ook analisten die minder positief zijn over Unilever . Zo hanteert de Amerikaanse zakenbank JPMorgan een ‘underweight-advies’, omdat zij vinden dat de verkoop van levensmiddelen en consumptiegoederen op de Amerikaanse markt in de vier weken tot halverwege maart uiteen zijn gedreven. In de eerste weken was er sprake van een duidelijke stijging, terwijl de twee weken daarna juist licht tegenvielen.

Consensus Unilever

De consensus van Unilever laat wel zien dat er enige verdeeldheid heerst onder analisten. Er staan 8 verkoop-, 14 houd- en 10 koopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is.

Dit komt ook tot uitdrukking in de koersdoelen die recent voor het aandeel zijn afgeven. Waar JP Morgan met een koersdoel van 37 euro verwacht dat de koers met bijna 7% zal dalen, ziet HSBC met een koersdoel van 45 euro een opwaarts potentieel van ruim 12%.

Het gemiddeld koersdoel komt daarmee uit op 36,10 euro, waarmee analisten van mening zijn dat Unilever op het huidige koersniveau eerlijk gewaardeerd is.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V..
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.