Onenigheid tussen analisten over Tesla, geruchten overname door Apple

Analisten zijn het oneens over het mogelijke koerspotentieel voor Tesla. Waar sommigen reikhalzend uitkijken naar de lancering van nieuwe modellen en stiekem hopen op een overname van de elektrische autoproducent, wijzen anderen erop dat de marktverwachtingen te ver zijn opgelopen en dat de kosten om succesvol te zijn verder zullen toenemen.

Teslafabriek
Fabriek Tesla Motors, Fremont, Californië (bron: Tesla)

Jefferies analist Dan Dolev schreef op 17 juli in zijn rapport dat de lancering van Model X voor Tesla Tesla cruciaal gaat worden. Het crossover model komt in het derde kwartaal van dit jaar op de markt en moet de productie van de Model S en X tezamen richting het einde van dit jaar opstuwen tot 2.000 auto’s per week. Dit baseert de analist op de huidige sterke vraag naar de Model X, die 2-3 hoger ligt ten opzichte van de voorlancering van de Model S destijds.

Vorige maand schatte analist Dan Galves van Credit Suisse nog dat Tesla dit jaar grofweg 48.000 Model s en 7.000 Model X zal produceren. Tesla rekent er zelf op dat het dit jaar in ieder geval 55.000 auto’s zal verkopen.

In mei is analist Dolev van Jefferies gestart met het volgen van Tesla met een ‘buy-advies’, terwijl hij daarbij een koersdoel afgaf van 350 dollar. Nadien heeft hij dit in juni verhoogd tot 360 dollar en houdt hij daar voorlopig aan vast.

Overname Tesla door Apple

Piper Jaffray’s analist Gene Munster denk dat Apple zou moeten overwegen om Tesla over te nemen, toen hem afgelopen week door Bloomberg de vraag werd gesteld wat Apple zou moeten doen met zijn gigantische kaspositie van 203 miljard dollar.

De afgelopen maanden zijn er berichten naar buiten gekomen die suggereren dat Apple zijn eigen elektrische auto aan het bouwen is. Maar analist Munster denkt dat gezien de leidende positie van Tesla in deze markt, het voor Apple op langere termijn een slimme zet zou zijn om het bedrijf over te nemen.

Desondanks is Munster zich er ook van bewust dat het in het DNA van Apple zit om zelf een auto te ontwikkelen in plaats van daarvoor een overname te doen. Daarnaast lijkt het er niet op dat Tesla zichzelf snel in de etalage zal zetten.

Tesla op verkopen gezet

Analist Colin Langan van UBS heeft op 21 juli zijn advies voor Tesla op ‘verkopen’ gezet, nadat hij sinds april 2014 een ‘neutral’ advies voor het aandeel had uitstaan. Daarnaast heeft hij zijn koersdoel verlaagd van 220 dollar naar 210 dollar.

Langan is van mening dat het aandeel, dat de afgelopen maanden met meer dan 35% in waarde steeg, zich richt op 1,5 miljoen auto’s in 10 jaar en de volledige benutting van zijn energieopslagcapaciteit.

In mei schatte Bloomberg nog in dat Tesla in de eerste week na lancering al ter waarde van 800 miljoen dollar aan orders had binnengesleept voor zijn energieopslag units.

De analyses van Langlan suggereren echter dat Tesla’s huidige 15 gigawatt opslagcapaciteit in 2020 groter kan zijn dan de markt. Orders die nu zijn gedaan leiden namelijk niet altijd ook tot daadwerkelijke verkopen. Langlan verwacht dat de vraag tegen die tijd slechts 3,2 gigawatt zal zijn, terwijl de markt gemiddeld op 7,2 gigawatt rekent. In het laatste geval zou Tesla dan een marktaandeel vergaren van 75%, aldus de analist.

Daarnaast verwacht Langlan dat de toevoeging van Model x zal zorgen voor toenemende productiecomplexiteit bij Tesla, waardoor de leveringsdoelstellingen in gevaar komen. Verder rekent de analist erop dat de onderzoek- en ontwikkelingskosten voor de nieuwe Model 3 en opslagmogelijkheden zullen groeien.

Daarom heeft hij zijn verwachtingen voor de winst per aandeel voor 2015 verlaagd van 1 dollar naar 0,20 dollar.

Copyright Analist.nl B.V..
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.