Cisco Systems mogelijk onder druk van aandeelhouders

De afgelopen jaren is Cisco Systems zeer conservatief geweest in zijn fusie- en overnamestrategie. Met de tegenwind waar het bedrijf recent mee te maken heeft gekregen, vragen de analisten van Oppenheimer zich hardop af het Amerikaanse bedrijf een agressievere strategie zal moeten hanteren en hiervoor mogelijk onder druk zal worden gezet door aandeelhouders.

Op 12 november kwam Cisco Systems met zijn resultaten over het tweede fiscale kwartaal naar buiten, die grotendeels beter dan waar analisten vooraf op rekenden. De omzet steeg op jaarbasis met 3,6% tot 12,7 miljard, terwijl de winst per aandeel in dezelfde periode toenam met 37,1% tot 0,48 dollar.

Een van de snelst groeiende divisies van Cisco Systems s is beveiliging. Deze divisie zag de omzet op jaarbasis weliswaar slechts toenemen met 7% tot 485 miljoen dollar, er worden wel degelijk vorderingen gemaakt.

Een teleurstelling voor beleggers vormde echter de verwachtingen die Cisco Systems af gaf. Het bedrijf verwacht dat de omzetgroei over het gehele boekjaar zal uitkomen op 2%, terwijl de aangepaste winst per aandeel zal stijgen met 5,1% tot 0,56 dollar.

Onder druk

Oppenheimer herhaalde onlangs zijn ‘outperform-advies’ voor Cisco Systems met daarbij een koersdoel van 32 dollar, wat gebaseerd is op het idee dat het bedrijf door middel van fusies of overnames de groei zal weten te versnellen en zijn verdienmodel verbeteren.

De Amerikaanse vermogensbeheerder interviewde 60 institutionele beleggers en trekt op basis daarvan de conclusie dat de markt klaar is voor grote overnames door Cisco Systems . Alhoewel de lijst van potentiele overnamekandidaten een aantal bekende namen herbergt, zoals Palo Alto Networks en Fortinet, worden ook Red Hat en ServiceNow genoemd. Verder wijst Oppenheimer erop dat beleggers ook graag digitale opslagbedrijven in het vizier houden als acquisitiekandidaten van Cisco Systems .

Wat de analisten in ieder geval concluderen is dat beleggers graag een agressievere groeistrategie van Cisco Systems zouden zien in de komende kwartalen.

Consensus

De consensus voor Cisco Systems is vooralsnog positief. Geen van de analisten hanteert een verkoopadvies, terwijl er 1 houd- en 4 koopadviezen zijn afgegeven.

Daarnaast zien analisten nog voldoende koerspotentieel. Met een gemiddeld koersdoel van 32,25 dollar bedraagt het verwacht rendement 18,5%.

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.