Volgende taxatieverlaging voor ASML

Nadat ASML in oktober onderuit ging door een omzetwaarschuwing als gevolg van tegenvallende orders en EUV-leveringen, hebben een aantal analisten taxaties voor het aandeel direct bijgesteld. Inmiddels heeft Deutsche Bank zich hierbij aangesloten en het advies onlangs verlaagd naar ‘verkopen’, waardoor de consensus voor ASMLis verslechterd maar desondanks nog wel zeer positief.

ASMLkwam op 14 oktober met een omzetwaarschuwing. Het bedrijf ziet de orderinstroom krimpen, maar blijft desondanks op recordkoers. Zodoende zal de omzet over het vierde kwartaal naar verwachting uitkomen op 1,4 miljard euro, waardoor de omzet over heel 2015 uitkomt tussen 6,2-6,3 miljard euro. Hiermee zou de recordomzet over 2014 van 5,9 miljard euro worden overtroffen.

Taxatieverlagingen

Alhoewel analisten naar aanleiding van de berichtgeving stellen dat er vooralsnog geen redenen tot zorg zijn, hebben een aantal van hen wel hun verwachtingen voor het aandeel neerwaarts bijgesteld in de dagen na de publicatie:

  • S&P Capital – Advies verlaagd van ‘buy’ naar hold’, koersdoel van 108 euro naar 85 euro
  • SNS Securities – Koersdoel verlaagd van 100 euro naar 90 euro, advies gehandhaafd op ‘accumulate’
  • Morgan Stanley – Koersdoel verlaagd van 120 euro naar 102 euro, advies blijft ‘overweight’
  • Goldman Sachs – Koersdoel verlaagd van 106 euro naar 101 euro, advies blijft ‘buy’
  • Independent Research – Koersdoel verlaagd van 70 euro naar 65 euro, advies blijft ‘verkaufen

    Advies op ‘verkopen’ gezet

    Deutsche Bank heeft zich inmiddels aangesloten bij deze analisten en op 20 november nabeurs het advies voor ASMLverlaagd naar ‘verkopen’.

    De analisten zien risico’s voor de omzetdoelstelling voor 2020, die is vastgesteld op 10 miljard euro. Deutsche Bank verwacht dat deze outlook mogelijk verlaagd moet worden met 3 miljard euro.

    De koers van ASMLheeft door de adviesverlaging van Deutsche Bank een knauw gehad en staat op dagbasis ongeveer 2% lager.

    Consensus ASML

    De consensus voor ASMLis de afgelopen weken door de adviesverlagingen verslechterd, maar nog wel zeer positief. Er staan in totaal 19 koopadviezen uit, tegenover 9 houd- en 4 verkoopadviezen. Wel mag er gesproken worden van een negatief sentiment.

    Gemiddeld hanteren analisten voor het aandeel een koersdoel van 94,07 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 8,6%.

    ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
    news@valuespectrum.com

    Copyright analist.be B.V.
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.