Koersdoelen ArcelorMittal fors verlaagd

Analisten hebben de afgelopen dagen kritisch gekeken naar de plannen van ArcelorMittal voor onder meer het uitgeven van nieuwe aandelen. Volgens de marktvorsers zal het staalconcern sowieso de komende tijd hinder ondervinden van de zwakke staalmarkten en zien zij dan ook weinig opwaarts koerspotentieel.

ArcelorMittal kondigde begin februari aan dat het zijn kapitaal gaat verhogen middels een claimemissie. Hierover zal op 10 maart worden gestemd tijdens een buitengewone vergadering voor aandeelhouders.

Het staalconcern wil maximaal 30 miljard gewone aandelen uitgeven tegen een nominale waarde van 10 cent per aandeel. Dit zorgt voor een daling van het uitstaande aandelenkapitaal met ongeveer 7,5 miljard euro.

Over het afgelopen jaar had ArcelorMittal te maken met een overcapaciteit op de staalmarkten en daalde over heel 2015 de omzet op jaarbasis van 79,3 miljard dollar naar 63,6 miljard dollar. De ebitda nam over dezelfde periode af met 2 miljard dollar tot 5,2 miljard dollar.

Volatiele koers

ING stelt in zijn analistenrapport dat de geplande claimemissie van ArcelorMittal ter waarde van 3 miljard dollar een koopadvies niet langer rechtvaardigt, zeker niet omdat de wereldwijde staalmarkten voorlopig zwak blijven door een onbalans tussen vraag en aanbod.

De zakenbank heeft daarom op 9 februari zijn advies verlaagd naar ‘hold’. ING verwacht namelijk niet dat anti-dumpmaatregelen in de Europese Unie en de Verenigde Staten veel effect gaan hebben. Het koersdoel voor ArcelorMittal is verlaagd van 10,50 euro tot 3,10 euro, omdat de analisten voor een langere periode een volatiele koers voorzien.

Van verkooplijst gehaald

Goldman Sachs heeft op 9 februari ArcelorMittal juist van zijn verkooplijst gehaald en het advies verhoogd naar ‘neutral’. De Amerikaanse zakenbank had sinds mei 2014 het advies op ‘sell’ staan en wijst erop dat sindsdien de koers is gedaald met meer dan 71%.

De analisten stellen vast dat de risico’s op korte termijn significant zijn teruggebracht, terwijl er voldoende liquiditeit aanwezig is om de komende jaren aan de verplichtingen te voldoen. Wel heeft Goldman Sachs het koersdoel verlaagd van 3,90 euro naar 3,30 euro.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.