Typische Buffett bedrijven: Xcel Energy, Brookfield en Cisco

Onze collega’s van de Amerikaanse beleggingswebsite Fool.com hebben onlangs een lijstje gemaakt met typische Buffett-aandelen. Dit werden Xcel Energy, Brookfield Renewable Partners en Cisco Systems.

Xcel Energy

Het bedrijf Xcel Energy is in Europa erg onbekend maar is in de VS een hele grote speler in de windenergie. Het bedrijf heeft diverse faciliteiten in de zogenaamde ‘American Wind Corridor’ en heeft hiermee veel capaciteit voor het opwekken van windenergie. Het bedrijf gaf aan om per 2050 helemaal carbonvrij te zullen zijn. Momenteel heeft het bedrijf nog maar 22 procent aan wind- en zonne-energie. Het nucleaire deel was eind vorig jaar 13 procent en waterkracht stond op 3 procent. Xcel Energy heeft in Colorado een groot project gestart met als doel om per 2027 zo’n 46 procent uit wind en zon te halen. Mede door de enorme opkomst van het ESG-beleggen kwam dit aandeel bij de auteurs van Fool.com op de radar.

Verder duiden de auteurs op het dividendrendement van bijna 3 procent. Xcel Energy is verder ook actief met het ontwikkelen van oplaadapparaten voor het thuis kunnen opladen van elektrische auto's. Bij een koers/winst-verhouding van rond de 20 zou het aandeel volgens de auteurs goedkoop kunnen zijn.

Brookfied Renewable Partners

Ook Brookfield Renawable Partners is in Europa een hele onbekende speler maar in de VS is het een grote spelers op het gebied van windenergie. Binnen de Amerikaanse energiesector is Brookfield Renawable Partners één van de outperformers. Het bedrijf koopt veel tweedehands generatoren op die ze weer bij hun bestaande faciliteiten aansluiten. Het bedrijf verwacht dat het haar kasstroom voor de komende 5 jaar met tussen de 6 en de 11 procent kan groeien.

Verder duiden de auteurs op de sterke financiële positie waardoor het bedrijf relatief eenvoudig overnames kan doen. Recent kocht het bedrijf voor 558 miljoen dollar een groep windenergie-projecten. Het bedrijf heeft ook in India 2 windenergieprojecten. Brookfield taxeert zelf haar lokale markt voor windenergie op circa 11 miljard dollar.

Cisco Systems

Cisco is natuurlijk een wereldwijd bekend bedrijf. Het bedrijf was een traditionele hardwareproducent (bekend van netwerkkabels, modems, routers etc) maar is nu grotendeels een diensten/softwarebedrijf. De verkoop van hardware is nog wel een groot deel van haar omzet maar het bedrijf wordt er steeds minder afhankelijk van. Bij veel hardware wordt nu ook automatisch software met een abonnement verkocht. Over het voorbije 3e kwartaal zag Cisco haar omzet met 6 procent op jaarbasis groeien. Het bedrijf heeft weliswaar blootstelling aan de handelsoorlog tussen China en de VS maar volgens de auteurs valt dit reuze mee. Het aandeel noteert nu met een koers/winst-verhouding van 17.