Dell nog niet zeker van beursexit

Recent werd bekend dat de oprichter van computerfabrikant Dell het bedrijf van de beurs wil halen, waarbij Microsoft een miljardenlening zal doen. Diverse aandeelhouders hebben inmiddels echter aangegeven te zullen vechten voor een hoger bod.

Dell van de beurs

Begin februari lanceerde topman Michael Dell lanceerde een bod van 24,4 miljard dollar om Dell van de beurs te halen, wat neerkomt op 13,65 dollar per aandeel. Dell zal daarbij uit eigen zak 700 miljoen dollar betalen voor de 3,7 miljard dollar die hij aan aandelen in bezit heeft, wat neerkomt op 15,7 procent van de aandelen.

Onzekerheid over beursexit Dell

Om de rest van de overname te financieren heeft Dell een aantal partners aangetrokken. Zo investeert Silver Lake Parnters 1 miljard dollar en Microsoft 2 miljard dollar. Verder legt een consortium van banken samen nog eens 15 miljard dollar als lening neer, waarmee het totale bedrag 24 miljard dollar is.

Positieve stap

Analisten stellen dat de buyout door Dell met de nodige hordes gepaard zal gaan, al vinden zij de voorgenomen actie wel positief. Volgens hen zorgt het ervoor dat de privatisering ervoor zorgt dat het topmanagement van het bedrijf de tijd geeft om het bedrijf om te vormen van een computer- en serverfabrikant naar een totale IT aanbieder. Deze metamorfose is sinds 2007 in gang gezet, toen Michael Dell terugkeerde als topman van het bedrijf.

Hoger bod

Huidige aandeelhouders willen echter meer geld op tafel zien. Zo maakte Southeastern Asset Management vorige week vrijdag nog bekend dat zij de privatisering van Dell prima vinden, maar de geboden prijs in hun ogen te laag is.

Zij vinden Dell 24 dollar per aandeel waard, wat zodoende circa 10 dollar boven het huidige bod ligt. Southeastern Asset Management heeft momenteel 8,5 procent van de aandelen Dell in handen.

Zij sporen andere aandeelhouders aan om zich bij hen aan te sluiten. Als Southeastern hierin slaagt, kan dit er uiteraard toe leiden dat Michael Dell en consorten een hoger bod moeten doen. Inmiddels zouden naar verluidt drie grote aandeelhouders zich hebben aangesloten bij dit initiatief, samen goed voor ongeveer 3,3 procent van de aandelen Dell.

Onderhandelingsfase

Een speciaal ingesteld comité heeft 45 dagen de tijd om de onderhandelingen te leiden en mogelijk andere bieders te verwelkomen. Met een vergoedingsfee van 180 tot 450 miljoen dollar wanneer de deal niet doorgaat lijkt het echter onwaarschijnlijk dan andere partijen een bod zullen uitbrengen.