Vertrouwen voor BlackBerry ver te zoeken

Het aandeel van BlackBerry is onder druk komen te staan nu analisten zich hard op zijn gaan afvragen of het bedrijf nog wel in staat is een opleving te realiseren in de zeer competitieve smartphonemarkt. Voorlopig is de consensus voor het aandeel licht negatief en zien analisten nog maar een beperkt opwaarts potentieel voor de koers, ondanks dat deze sterk is gedaald.

Terughoudendheid

BlackBerry lanceerde begin dit jaar zijn nieuwe vlaggenschip, de Z10, maar de verkoop startte pas vorige maand in de VS. Het nieuwe toestel zou een ommekeer voor de smartphonefabrikant moeten betekenen, maar analisten lijken hun hoop daarop langzaamaan te verliezen.

Beleggers zijn namelijk sceptisch over BlackBerry ’s verwachtingen om iets van zijn vergane glorie terug te winnen. Deze terughoudendheid zorgde ervoor dat het aandeel een kwart van zijn waarde verloor sinds het een 52-weeks hoogtepunt bereikte in januari. Het aandeel verloor afgelopen donderdag bijvoorbeeld nog 8% van zijn waarde.

Consumenten willen geen <a href= BlackBerry ' align=middle/>
Consumenten willen geen BlackBerry

Consumenten willen geen BlackBerry

Uit een recent onderzoek blijkt dat de terughoudendheid van de markt niet onterecht is. Een Amerikaans onderzoeksbureau vroeg aan 250 mensen welke telefoon ze nooit zouden kopen, waaruit naar voren kwam dat bijna 75% nooit een BlackBerry zou kopen. Dit heeft aan dat consumenten vooralsnog weinig vertrouwen hebben in de kwaliteiten van de smartphones.

Consensus

Voor het aandeel staan momenteel 5 koop-, 10 houd- en 9 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht negatief is. Gezien de terughoudendheid bij analisten die er is ontstaan mag gesteld worden dat zij niet snel het aandeel zullen aanbevelen.

De koers van BlackBerry is recent aanzienlijk gedaald, maar dit heeft er niet voor gezorgd dat het verwacht rendement voor het aandeel is toegenomen. Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 11,20 dollar, hetgeen een opwaarts potentieel geneert van 2,61%.