CO2 vrij rijden, hoe zit het met de bijtelling?

Waarom (zakelijk) elektrisch rijden?

Het biedt op zakelijk vlak meerdere voordelen om de keuze voor elektrisch rijden te maken. Er is bijvoorbeeld sprake van financieel voordeel in verband met het gunstige bijtellingspercentage. Daarnaast zorgt het rijden in een elektrische auto ervoor dat er een positieve bijdrage geleverd wordt aan het milieu. Er is dan sprake van duurzaam rijden doordat de elektrische auto geen CO2 uitstoot produceert. Met betrekking tot het opladen van de accu zijn er mogelijkheden genoeg qua aanbod van openbare palen en semipublieke palen. Verder is het een bijzonder comfortabele ervaring om in een elektrische auto te rijden. De auto rijdt zuinig en er is geen sprake van geluidshinder. In een elektrische auto hoef je niet te schakelen, want de wagen rijdt zoals een automaat.

Verder heb je nog het voordeel dat er gunstige regelingen zijn voor elektrisch rijden. Je betaalt minder belasting voor een hybride auto en helemaal geen motorrijtuigenbelasting als je helemaal elektrisch rijdt. Dan is er ook nog de Milieu Investeringsaftrek als fiscaal voordeel. De kosten voor verbruik zijn bovendien lager in vergelijking met benzinekosten. Er zijn dus veel redenen om de keuze te maken voor CO2 vrij rijden, waarvan de gunstige regeling voor bijtelling een van is.

Electrischrijden

Hoe zit het met de bijtelling?

De bijtelling op elektrische auto’s is alleen van toepassing als bij zakelijk rijden de elektrische auto privé gebruikt wordt voor meer dan 500 kilometer op jaarbasis. Je dient dan een sluitende kilometerregistratie bij te houden en een ´Verklaring geen privégebruik auto´ in te vullen als je zakelijk in de auto van je werkgever rijdt. Indien er sprake is van een collectieve afspraak met de werkgever dan hoeft deze verklaring niet te worden ingevuld. Verder is het zo dat bij een bestelauto de ´Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto´ ingevuld kan worden om bijtelling te voorkomen. Hiervoor hoeft dan geen rittenregistratie te worden bijgehouden. In algemene zin geldt dat de bijtelling voor het CO2 vrij rijden een gunstige regeling kent. Het bijtellingstarief voor volledig elektrische auto´s bedraagt namelijk maar 4% in tegenstelling tot andere auto´s, waarbij het tarief op 22% is vastgesteld. Het tarief van 4% wordt berekend over de cataloguswaarde van de elektrische auto. In 2018 is het zo dat uitsluitend auto´s die helemaal geen CO2 uitstoot veroorzaken in het 4% tarief vallen. Deze periode is 60 maanden geldig vanaf de eerste toelating.

Uit welke elektrische auto´s kan ik kiezen?

Er is een ruim aanbod beschikbaar met elektrische auto´s waarop het bijtellingspercentage van 4% op van toepassing is. Het is in elk geval belangrijk dat je een volledig elektrische auto rijdt met een CO2 uitstoot van 0 g/km. Je hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om in een BMW i3 te rijden of in Hyundai Ioniq Eletric. De Kia Soul EV is eveneens een elektrische auto die in de 4% regeling voor bijtelling telt. Dat geldt ook voor de Mercedes-Benz B-Klasse Electric Drive en voor de Nissan Leaf. Verder is de Renault Zoe een optie net als de Opel Amera-e. Er is dus keuze genoeg.