Waar zou beurskoers Colruyt hebben gestaan zonder inkoop eigen aandelen?

Toeval of niet: zowel The Economist, De Tijd als The Financial Times besteedden afgelopen weekeinde aandacht aan wellicht het grootste probleem op dit moment op de financiële markten. Dat probleem is kasgeld, bedrijven hebben te veel geld in de kas. Dat geld wordt dan gebruikt voor doeleinden die eigenlijk niets van doen hebben met de bedrijfsactiviteiten zelf, namelijk het inkopen van eigen aandelen.

Een van de grootste inkopers van eigen aandelen op de Brusselse beurs is supermarktketen Colruyt , die 5,50% van het aandelenkapitaal kocht. Desondanks staat de koers op het laagste niveau van het afgelopen jaar. Wat had de koers gestaan zonder de inkoop?, zo vraagt Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer zich af. Het antwoord op die vraag ligt voor de hand: waarschijnlijk nog een stuk lager.

Voor de aandeelhouders is de inkoop van eigen aandelen natuurlijk een voordeel. Minder uitstaande aandelen betekent dat de winst per aandeel toeneemt, ook al is het maar minimaal. De inkoop van eigen aandelen heeft volgens Steentjes een duidelijke keerzijde namelijk dat het de balans verzwakt. The Economist waarschuwde daar onlangs voor. Het blad verwees naar de grote crisis van enkele jaren geleden.

De Amerikaanse financiële instellingen hadden in de periode 2007-2008 voor 207 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht. De Amerikaanse overheid moest de financiële sector redden met 250 miljard dollar. Of met andere woorden: zonder de programma’s voor de inkoop van de eigen aandelen zou de sector zichzelf min of meer overeind gehouden kunnen hebben. De inkoop van eigen aandelen komt dus soms overeen met het snijden in eigen vlees.

Bron: Express.be