Facebook claimt Europa 44 miljard euro opgeleverd te hebben

Het lijkt wel heel toevallig: net op het ogenblik dat er in de Europese Unie steeds meer stemmen opgaan om de belastingregels voor internetgiganten als Facebook of Alphabet te verstrengen, komt Facebook met een rapport dat zijn economische impact moet aantonen. Uit dat rapport zou moeten blijken dat de sociale netwerksite vorig jaar 44 miljard euro en bijna 800.000 banen opleverde voor de Europese economie.

Toch heeft het rapport, dat door adviesbureau Deloitte werd geschreven, volgens een woordvoerder van Facebook niets te maken met de herziening van de Europese belastingregels. Frankrijk en Duitsland hebben de Europese Commissie opgeroepen de fiscale praktijken van internet-multinationals grondig onder de loep te nemen.

Toch lijkt Facebook aan de beleidsmakers in Europa duidelijk te willen maken dat het bedrijf een geweldige impact heeft op de Europese economie.

Zo claimt het rapport dat Europese bedrijven die Facebook gebruiken als marketingtool om diensten, goederen of applicaties te verkopen, met die activiteit vorig jaar 44 miljard euro verdienden. Dat zou tevens gezorgd hebben voor de creatie van 783.000 banen.

Van alle Europese lidstaten zou het Verenigd Koninkrijk met 154.000 nieuwe banen het meest geprofiteerd hebben van het activiteiten van Facebook . Duitsland kreeg er dankzij het sociale netwerkbedrijf 84.000 banen bij, terwijl in Frankrijk 70.000 arbeidsplaatsen zouden zijn gecreëerd.

Hoe betrouwbaar die cijfers zijn, valt moeilijk te zeggen. Deloitte zelf schrijft in een begeleidend commentaar op het rapport voor het cijfermateriaal volledig afhankelijk te zijn geweest van Facebook zelf.

Belastingen

Ondertussen waarschuwde een woordvoerder van Facebook ook tegen protectionistische en beperkende maatregelen die negatieve gevolgen zouden kunnen hebben voor het bedrijf. Dat is een reactie op de verschillende voorstellen die in de Europese Unie circuleren.

Zo stelt George Osborne, Brits minister van financiën, voor om internetgiganten zoals Alphabet , Amazon.com of Facebook op hun inkomsten 25 procent belastingen te laten betalen vooraleer de bedrijven de mogelijkheid geld op een kunstmatige wijze het land kunnen uitsluizen.

Bovendien heeft Axelle Lemaire, de Franse staatssecretaris voor de digitale economie, samen met Matthias Machnig, Duits minister van economie, aan de Europese Commissie een oproep gedaan om het beleid tegenover technologiebedrijven te wijzigen.

Daarbij werd opgemerkt dat Europese digitale bedrijven meer ondersteuning zouden moeten krijgen en buitenlandse concurrenten in de Europese Unie eerlijker zouden moeten worden belast.

Bron: Express.be