Als cijferspecialist moet je weten waar je mee bezig bent, anders kun je het beter uitbesteden

Vaak wordt gesteld dat er maar twee zaken zeker zijn in het leven: doodgaan en belasting betalen. Belastingen zijn voor zowel particulieren als bedrijven natuurlijk essentieel en worden vaak onderbelicht. Jaarlijks worden immers wetten gewijzigd en die kunnen forse impacts hebben waar mensen vaak te laat achter komen. Het is dus absoluut aan te raden om degelijk advies in te winnen bij specialisten in uw regio of in uw vakgebied.

Voor een belastingadviseur Amsterdam kunt u bijvoorbeeld bij Moore-MTH Belastingadvies terecht. In dit korte artikel beschrijven wij de relevantie van het goed grip hebben op de actuele fiscaliteit.

Fiscaliteit onderschat en vaak genegeerd

Zoals wij net aangaven zijn er 2 belangrijke opmerkingen te maken inzake de fiscaliteit:
- Onderschatting
- Te complex

Mensen hebben vaak te weinig interesse om goed op de hoogte te zijn van de actuele fiscale zaken. Dit is ook vrij logisch want de wereld van fiscaliteiten is ook een hele complexe wereld die vaak verandert. Kijkt u bijvoorbeeld eens hoe dik een fiscaal wetboek is. Zaken op dit gebied negeren, over het hoofd zien et cetera kan u op termijn duur komen te staan. Denkt u bijvoorbeeld aan het vergeten aan te geven van aftrekposten voor bijvoorbeeld medicijnen of studiekosten. Vaak kunt u deze kosten van uw inkomen aftrekken waardoor uw netto belasting verlaagd kan worden. Uiteraard zijn er op ieder gebied weer drempels met haken en ogen.

Daarnaast denken mensen vaak dat de fiscale zaken ‘wel los lopen’ en dat de aangiftes ook opgesteld kunnen worden door middel van een avond op Google zitten. Uiteraard is dit een misvatting want voor iedere fiscale situatie is een grondige aanpak vereist.

Milieuzaken

Het zal u vast niet ontgaan zijn dat er vele fiscale zaken op het gebied van het klimaat. Bedrijven en burgers kunnen vaak forse subsidies ontvangen wanneer zij investeringen doen op het gebied van energiebesparing. Denkt u bijvoorbeeld aan isolatie of aan de plaatsing van zonnepanelen. Dit zijn natuurlijk hele forse investeringen maar die kunnen u naast de energiebesparingen dus ook fiscale steun opleveren. Er zijn natuurlijk wel haken en ogen aan deze zaken want vaak moeten dergelijke energieprojecten in een bepaalde termijn gedaan zijn.

Verder zijn er natuurlijk ook aantrekkelijke fiscale mogelijkheden met betrekking tot transport. Denkt u bijvoorbeeld aan elektrische auto’s. Dit zijn natuurlijk hele forse investeringen maar die kunnen fors aantrekkelijker worden indien u er subsidies op krijgt. Het is dan natuurlijk wel erg uitzoeken hoe het precies zit met de aankoopdata want bij sommige subsidies heeft de overheid maar een beperkt potje en dan is het een kwestie van degene die het eerst komt.

Vaak worden de details van dergelijke regelingen zo vaak gewijzigd dat het voor de normale burger/bedrijfseigenaar amper is bij te houden. Het beste belastingadvies dat wij u dus kunnen geven is dus om op zoek te gaan naar de echte fiscale specialisten.