DWS: Oktober is de paniekmaand op de aandelenbeurzen

Oktober is de maand waarin de kans het grootst is dat de financiële markten in paniek raken, zo blijkt uit de Chart of the week van vermogensbeheerder DWS. Historisch gezien is de volatiliteit in deze maand namelijk het hoogst.

Ook nu is er weer onrust. De daling van de S&P 500 van zo’n 7% in de eerste weken van de maand betekende het slechtste begin van het vierde kwartaal sinds 2008. Op zich vreemd, want er zijn niet echt fundamentele redenen voor de verliezen. De yields van de Amerikaanse staatsobligaties zijn dan wel gestegen, tot boven de 3% voor de tweede keer dit jaar, maar dit komt vooral omdat de reële yields stijgen. Dit wijst erop dat de economische groei zal toenemen en een snellere groei van de economie is juist positief voor aandelen. Er spelen politieke risico’s, maar die waren er ook voor oktober al. Wellicht is een combinatie debet aan de onrust, aldus Christoph Ohme, portfolio manager voor Duitse aandelen bij DWS.

Korte paniekaanval is normaal fenomeen

De Chart of the Week laat zien dat sinds 1980 de volatiliteit in oktober gemiddeld altijd het hoogst is. Waar deze gemiddeld gelijk is over de verschillende maanden, vormt oktober een duidelijke uitzondering.

De recente daling kan in dit licht bezien simpelweg een kortdurende paniekaanval zijn, een normaal fenomeen op de aandelenmarkt. Wellicht weten de markten ook niet goed meer hoe ze moeten omgaan met volatiliteit. Historisch gezien maakt de S&P 500 gemiddeld om de twee maanden een daling mee van 5%, maar zo’n daling hebben we in heel 2017 niet meegemaakt. In 2018 is de periode tussen dit soort paniekaanvallen langer dan normaal aangezien de laatste tegenslag van deze omvang in februari was.

De daling van de afgelopen weken kan wellicht zelfs geruststellend zijn voor de ‘bulls’ op delenmarkten. Er is geen duidelijke reden voor de daling. Het lijkt meer op self-fulfilling prophecy: beleggers worden nerveus en zijn extra waakzaam in oktober omdat ze bang zijn dat andere beleggers in paniek raken.