Jupiter: 2019 zal niet bij alle beleggers in de smaak vallen

Verwijder de krukken die de wereldwijde groei gedurende een decennium hebben ondersteund, gooi een handelsoorlog tussen 's werelds twee grootste economieën, voeg een scheut looninflatie en een beetje Brexit toe en je hebt een recept dat nogal onsmakelijk kan zijn voor de wereldwijde markten in 2019, stelt Edward Bonham Carter, vice-chairman van Jupiter Asset Management.

Het feest gaat voorbij

Het feestje loopt op zijn einde. Tien jaar lang pompten de centrale banken de wereldeconomie vol met extra liquiditeit. De onconventionele stimulering duurde veel langer dan verwacht. De afgelopen vier maanden lijkt het uiteindelijk tot de markten door te dringen dat we in een nieuwe werkelijkheid belanden waarin centrale banken hun steunmaatregelen afbouwen. Beleggers zijn onzeker hoe de wereldeconomie omgaat met hogere rente.

De Amerikaanse economie ligt onder een vergrootglas, maar Carter verwacht dat deze economie nog minstens een jaar profijt heeft van de belastingmaatregelen van president Trump. De grootste issue is of de lonen verder stijgen als gevolg van de lage werkloosheid. De verwachting is dat de Fed doorgaat met gematigde renteverhogingen.

Europa moddert door

Ondertussen blijft het doormodderen in Europa. De economische groei zal genoeg zijn voor de ECB om een eerste renteverhoging door te voeren in 2019. Boven de eurozone hangt de dreiging van de Italiaanse begrotingskwestie. Een conflict dat in beginsel de eurozone uiteen kan laten vallen. Maar de Europese politici zijn meesters in het vinden van een last minute compromis. Zo werkt het altijd in de eurozone.

En de Britten ook

Doormodderen blijft het ook in het Verenigd Koninkrijk, waar men zich voorbereid op een Brexit. Het is een zorg, maar de Britten zullen vast een weg vinden om het te laten werken. Uiteindelijk is Groot-Brittannië maar een klein eiland voor de kust van Europa en kent de wereld grotere problemen.

Positivisme rond opkomende markten

Een van de grootste problemen is het handelsconflict tussen de twee grootste economieën ter wereld. Het is moeilijk om te voorspellen of de spanningen in 2019 verder zullen oplopen of niet. Een frictievrije handel is in het belang van de wereldeconomie. Opkomende markten hebben sterk geprofiteerd van de vrije handel. De protectionistische trend is met name voor die landen schadelijk. Toch blijft Carter positief over de opkomende markten op de middellange tot lange termijn. Zolang de dollar rond het huidige niveau blijft bewegen, of zelfs daalt, en de olieprijs stabiel blijft, dan kan het komende jaar wel eens positief uitpakken voor de opkomende markten.

Op de langere termijn ziet Carter assets en markten binnen een bandbreedte bewegen. Mogelijk kenmerkt dit 2019. Dat is overigens een situatie waarin het gunstig is voor bottom-up fondsbeheerders, die oog hebben voor de fundamentals van een bedrijf. Maar met de huidige hoge waarderingen, is het wel goed om de verwachtingen voor hoge rendementen te temperen.