Voorbije jaar heeft vertrouwen wereldbevolking ondermijnd

Het wereldwijde vertrouwen in de instellingen is teruggezakt tot het laagste niveau sinds de uitbraak van de financiële crisis tijdens de tweede helft van het voorbije decennium. Dat is de conclusie van een onderzoek van communicatiespecialist Edelman bij 27.000 hoger opgeleiden in bijna dertig landen.

Het tanende vertrouwen moet volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan de lange reeks schokken die de samenleving het voorbije jaar op sociaal, politiek en economisch vlak heeft moeten opvangen. Maar ook moet volgens Edelman gewag worden gemaakt van vragen die door het publiek bij de technologische evoluties worden gesteld.

“Het wereldwijde vertrouwen in de instellingen liet het voorbije jaar een score optekenen van 55 procent,” aldus Edelman. “Dat betekende een daling met 1 procentpunt tegenover het jaar voordien.” Het hoogste vertrouwen werd opgetekend in de Verenigde Arabische Emiraten (84 procent), gevolgd door India (79 procent).

In de meeste ontwikkelde landen - zoals de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk - werden scores van ongeveer 50 procent genoteerd. Helemaal onderaan volgt Japan met een resultaat van 37 procent. Edelman merkt op dat het vertrouwen in niet-gouvernementele organisaties, media en bedrijven achteruit is gegaan.

Snelle maatschappelijke veranderingen

Het vertrouwen in de overheid heeft weliswaar een licht herstel laten optekenen, maar met een score van 48 procent blijven politici het meest gewantrouwde instituut van de wereld. “De toenemende malaise moet wellicht worden toegeschreven aan een aantal gebeurtenissen die men zich nooit had kunnen voorstellen en totaal niet voorspeld konden worden,” merkt Richard Edelman, chief executive van Edelman, op.

Hij verwijst onder meer naar de uitbraak van de Ebola-epidemie in West-Afrika, de arrestatie van Chinese topambtenaren, de frauduleuze praktijken van grote internationale banken, de intensieve hacking-activiteit, de crisis in Oekraïne en de vliegtuigcrashes met twee toestellen van Malaysia Airlines.

Ook meent Richard Edelman dat de snelle maatschappelijke veranderingen, onder meer op technologisch gebied, het vertrouwen onder druk zetten. “Er is sprake van een nieuwe dynamiek tussen het bedrijf en het individu,” benadrukt hij. “De onderneming moet aantonen, op basis van onafhankelijk onderzoek, dat zijn innovaties veilig zijn en maatschappelijke en individuele voordelen opleveren."

Bovendien moet een engagement wordt bewezen om de persoonlijke gegevens van de consument te beschermen. Edelman noemt het daarnaast ook opmerkelijk dat online zoekmachines als informatiebron over de actualiteit inmiddels een groter vertrouwen genieten dan de traditionele media.

Bron: Express.be