Saoedi's dreigen met verplaatsing van OPEC-hoofdkwartier uit Wenen

Saoedi-Arabië wil het hoofdkwartier van de OPEC - dat sinds 1965 in Wenen staat - verhuizen indien Oostenrijk plannen doorzet om het Koning Abdullah Abdulaziz Internationaal Centrum voor Interreligieuze en Interculturele Dialoog (KAICIID) in de hoofdstad te sluiten. Dat melden lokale media.

Intrekken steun

De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann heeft gezegd alle steun voor het centrum te willen intrekken nadat het weigerde de geseling van Raif Badawi -een lokale blogger die tot 1000 stokslagen en 10 jaar cel werd veroordeeld voor het maken en beheren van een kritisch online forum en "het beledigen van de islam"- te veroordelen. Het Centrum behoudt ook omtrent andere mensenrechtendossiers het stilzwijgen.

Volgens de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz dreigen de Saoedi’s nu met de relocatie van het OPEC-hoofdkwartier indien het tot een sluiting van het KAICIID komt. In een speciaal rapport wijst Kurz op de economische en politieke gevolgen die zo’n sluiting zou hebben voor de Oostenrijkse relaties met de Arabische wereld én de Weense reputatie als metropool voor internationale organisaties.

Het KAICIID geniet naast financiële steun van Saoedi-Arabië, ook de politieke steun van Oostenrijk, Spanje en het Vaticaan.

Bron: Express.be