Griekenland: ‘We erkennen het memorandum, noch de troïka’

‘We erkennen het memorandum, noch de troïka.’ Dat heeft Georges Katrougalos, de nieuwe Griekse minister van Administratieve Hervormingen, gezegd in een interview met de Franse krant Le Monde.

Volgens Katrougalos hebben zijn voorgangers enkel hervormingen doorgevoerd die ‘de kwantitatieve doelstelingen nastreven die door de troïka van EU, ECB en IMF gedicteerd werden en niet in vraag werden gesteld.'

Katrougalos zegt de vrijheid te hebben zelf de contouren van zo’n hervorming te mogen schetsen, maar dan op een manier die hij zelf nodig acht.

Intrekking ontslagen

Katrougalos kondigt tevens een eerste symbolische maatregel aan en neemt met onmiddellijke ingang 2.000 onterecht ontslagen ambtenaren opnieuw in dienst. Het gaat o.a. om 500 vrouwen die ontslagen werden op het Ministerie van Economie en om oppassers die in scholen werden ontslagen om zo de opgelegde norm van 15.000 ontslagen te halen voor eind 2014.

'De publieke dienstverlening in Griekenland bevindt zich nu onder het EU-gemiddelde en kan niet verder worden afgeslankt,' aldus de Syriza-minister.

'Wat de kosten van die maatregel zullen zijn moet nog berekend worden,' aldus de minister, 'die tevens de strijd tegen het clièntelisme zegt te willen aangaan.'

Bron: Express.be