Oekraïne heeft slechtst presterende economie van de wereld

Het bruto binnenlandse product van Oekraïne heeft de voorbije twaalf maanden een inkrimping met 6,5 procent laten optekenen. Daarmee boekte het land de slechtste economische prestatie van de hele wereld. Dat heeft Robert Ward, hoofd van de Economist Intelligence Unit, berekend.

Ward voegt er aan toe dat Oekraïne de voorbije twaalf maanden slechtere economische resultaten liet optekenen dan regio’s zoals Libië en Macau, die een inkrimping met respectievelijk 6,4 procent en 6 procent dienden te melden. Libië blijft echter het toneel van zwaar geweld, terwijl het gokparadijs Macau te lijden heeft onder de strijd van het moederland China tegen corruptie.

Rusland

Opmerkelijk is echter ook dat Rusland eveneens tot de vijf landen met de slechtst presterende economieën behoorde. Het Russische bruto binnenlandse product kende immers een daling met 4 procent. Equatoriaal-Guinea eindigde één plaats lager met een inkrimping van 5,5 procent.

Uit de berekeningen van Ward blijkt verder dat Griekenland op de vijftiende plaats eindigde. Het Zuid-Europese land laat ook nog Servië, Cyprus, Brazilië, Timor-Leste, Puerto Rico, Guinee, Jemen, Sierra Leone en Venezuela achter zich.

Valeria Gontareva, hoofd van de Oekraïense Nationale Bank, stelde recent dat de economische recessie van het land de bodem heeft bereikt en voorspelde dat vanaf het tweede kwartaal van dit jaar een gradueel herstel zou kunnen worden vastgesteld. De World Bank verwacht echter dat het bruto binnenlands product van Oekraïne dit jaar een daling met 7,5 procent zal kennen.

De Economist Intelligence Unit berekende verder dat Papoea Nieuw Guinea de voorbije twaalf maanden de snelstgroeiende economie van de wereld had.

Bron: Express.be