Italiaanse gepensioneerden hebben recht op 5 miljard euro terugbetaling

De Italiaanse overheid moet mogelijk aan een groep gepensioneerden een bedrag van minstens van 5 miljard euro terugbetalen. Reden is de uitspraak van het Italiaanse grondwettelijk hof, dat een cruciaal element van de pensioenhervormingen onwettelijk heeft verklaard.

De hervormingen dateren van bijna vier jaar geleden, toen de Italiaanse regering draconische besparingsmaatregelen doorvoerde om de financiën van het land nog enigszins te kunnen redden.

Inflatie

Daarbij waren onder meer aanpassingen doorgevoerd in het aantal jaren bijdragen die dienden geleverd te worden om een volledig pensioen te kunnen genieten, terwijl de berekening van de pensioenen ook gebaseerd werd op het gemiddelde inkomen tijdens de hele loopbaan en niet alleen rekening werd gehouden met het salaris op het einde van de carrière.

Pensioenen boven een grens van 1.400 euro per maand werden ook niet meer aan de inflatie aangepast. Het grondwettelijk hof was echter van mening dat bij deze laatste ingreep de basisrechten van de bevolking op een onredelijke manier werden opgeofferd.

Volgens een woordvoerder van de Italiaanse regering zou die uitspraak de overheid over een periode van twee jaar een bedrag van 5 miljard euro kunnen kosten. De aanpassing van de pensioenen aan de inflatie werd vorig jaar immers gedeeltelijk opnieuw ingevoerd. Ongeveer zes miljoen gepensioneerden zouden van de overheid een compensatie kunnen eisen.

Bron: Express.be