Rusland investeerde 1 miljard dollar in Oost-Oekraïense opstand

Rusland heeft ruim 1 miljard dollar uitgegeven aan de ondersteuning van de opstand in Oost-Oekraïne. Dat staat in een rapport op basis van een onderzoek dat werd gestart door de Russische oppositieleider Boris Nemtsov, die in februari vlak bij het Kremlin in Moskou werd doodgeschoten. Bij de strijd in Oekraïne zouden volgens het rapport ook minstens 220 Russische militairen zijn omgekomen.

De bevindingen van het rapport staan haaks op de herhaalde mededelingen van het Kremlin dat er geen Russische militairen actief in Oekraïne actief zijn geweest. De Russen die aan de strijd in Oekraïne deelnamen, zouden echter gedwongen zijn om ontslag te nemen uit het leger.

Op die manier kon de Russische regering volhouden dat er geen militairen naar Oekraïne werden gestuurd en er alleen sprake was van vrijwilligers. De strijders zouden een maandsalaris van bijna 1.800 dollar hebben ontvangen.

Nabestaanden

De nabestaanden van een aantal gesneuvelde Russische strijders zouden een compensatie van ongeveer 6.000 dollar hebben gekregen, op voorwaarde dat ze over de dood van de militairen zouden zwijgen. Bij een aantal anderen zou echter geen enkele compensatie zijn toegekend.

Nemtsov zou aan het onderzoek zijn begonnen op verzoek van familieleden van omgekomen militairen. Volgens een aantal bronnen zou het onderzoek ook de aanleiding van de moordaanslag op Nemtsov zijn geweest. De moord is nog altijd niet opgehelderd.

Bron: Express.be