India wordt snelstgroeiende economische wereldmacht

India zal tijdens het nieuwe boekjaar, dat eind juni van start gaat, een economische groei tussen 8 procent en 8,5 procent laten optekenen. Dat heeft Arun Jaitley, Indiaas minister van financiën, bekend gemaakt. Met die cijfers wordt India de snelstgroeiende grote economie van de wereld. Die titel werd tot nu toe steevast gedragen door China, maar economen hielden al enkele tijd rekening met deze verschuiving zo meldt Indiantimes.com.

Toch kon India sneller dan algemeen werd verwacht de grootste economische groei opeisen. Dat is het gevolg van een nieuwe basis die de Indiase regering gebruikt om het bruto binnenlandse product te bereiken en waardoor de groei bijna 2 procentpunt hoger uitkomt dan eerder was geraamd.

Tijdens het voorbije boekjaar realiseerde de Indiase economie een groei met 7,4 procent. Daarmee had het land het Chinese groeicijfer al geëvenaard en volgens een aantal waarnemers al overschreden. Arvind Subramanian, economisch adviseur bij het Indiase ministerie van financiën, wees erop dat zowel de industrie als een dienstensector een duidelijke verbetering laten optekenen.

Terwijl de landbouw en mijnsector met een stijging van respectievelijk 0,2 procent en 2,4 procent een lagere groei lieten optekenen dan het jaar voordien, kon daarentegen een positieve evolutie worden gemeld voor handel, hotels, transport, communicatie en mediadiensten (10,7 procent) en voor financiële activiteiten, vastgoed en professionele services (11,5 procent).

Bron: Express.be