Hogere inflatie verwacht

Uit een onderzoek van M&G en YouGov in negen landen (VK, Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Singapore en Hong Kong) blijkt dat de consumenten verwachten dat de inflatie naar 2% of meer stijgt binnen vijf jaar.

M&G en YouGov voerden hun enquête uit bij 8.000 consumenten in de loop van mei 2015. De inflatieverwachtingen van de consumenten blijven afnemen in het Verenigd Koninkrijk, hoewel ze relatief stabiel waren in vrijwel de rest van Europa. De laatste maanden steeg de inflatie in Europa. Op korte termijn gingen de prijsverwachtingen omhoog in Duitsland en Zwitserland. In Spanje was er een inzakking. In Hongkong gingen de verwachtingen op korte termijn merkelijk omhoog, terwijl de barometer op lange termijn onveranderd op 5% bleef. Hoewel er momenteel geen inflationaire druk is, verwachten de consumenten in alle onderzochte landen dat de inflatie binnen vijf jaar naar 2% of hoger stijgt.

Alle Europese landen rapporteerden verwachtingen op lange termijn die boven het ECB doel liggen.

Op de vraag of ze er vertrouwen in hebben dat de ECB er in zal slagen om de prijzen stabiel te houden, waren de consumenten van Italië en Duitsland vol vertrouwen, terwijl de consumenten van landen waar het economisch minder goed gaat, zoals Spanje, minder vertrouwen hadden. Het initiatief van de Zwitserse Nationale Bank om de koppeling met de euro te verbreken heeft het vertrouwen van de consumenten in de ECB (prijsstabiliteit bereiken) niet geschaad.

De consumenten werd ook gevraagd of ze vertrouwen hebben in de economische politiek van hun regeringen. Dat vertrouwen bleek hoog, vooral in het VK, wat mogelijks de onverwachte verkiezingsresultaten verklaart. In Oostenrijk en Frankrijk bleek het vertrouwen lager te liggen. Dat is belangrijk voor Frankrijk, omdat daar verkiezingen voor de boeg liggen.