Skagen: "Beleid BoJ faalt al jaren"

Torgeirhoien
Torgeir Høien
Het kan zijn dat de centrale bank van Japan die de uitvinder van het extreem lage rentebeleid en kwantitatieve verruiming is en reeds 20 jaar tevergeefs poogt om de economie aan te slingeren, op het punt komt dat het eigen beleid omgegooid moet worden, schrijft Torgeir Høien, fondsbeheerder van Skagen Tellus in een commentaar op het Japanse monetaire beleid.

Plannen voor nog lagere rente

Vooralsnog lijkt het er niet op dat de Bank of Japan de eigen overtuiging - met extreem lage rente de inflatie aanjagen - snel laat varen. Sinds december 1995 noteert de beleidsrente onder de 0,5%; de gemiddelde inflatie is sindsdien niet boven de 0,1% per jaar gekomen. Op 29 januari jongstleden werd een nieuwe poging ondernomen en verlaagde de BoJ de beleidsrente naar -/- 0,1%. Deze verlaging is vanaf 16 februari aanstaande van kracht. De centrale bank gaf aan dat de rente, indien nodig, de komende maanden verder verlaagd zou kunnen worden. Het is echter onduidelijk hoeveel verder de BoJ kan en wil verlagen.

De beleidsrente kan wellicht verder verlaagd worden, maar het effect zal niet veranderen, vreest Høien, namelijk dat de inflatieverwachtingen dalen en de yen juist stijgt. Exact wat in de afgelopen weken weer gebeurd is. Er komt echter een moment dat de banken hun deposito’s bij de centrale bank gaan inwisselen voor schuldpapier en de centrale bank gedwongen wordt zijn modus operandi te wijzigen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.