Standard Life ziet kansen in Europa

Andrewmilligan
Andrew Milligan

Beleggers staat opnieuw een uitdagend en turbulent jaar te wachten. Zij zitten klem tussen hogere rentes in de VS en lage grondstoffenprijzen. Maar volgens Andrew Milligan, strateeg bij Standard Life Investments, staat de wereldeconomie niet aan de vooravond van een nieuwe recessie. Het is de kunst om bij een trage en ongelijke groei te focussen op relative value investing en zorgvuldig de beleggingsportefeuille samen te stellen en rendement te genereren.

Winstpotentieel in Europa

Standard Life Investments geeft om verschillende redenen de voorkeur aan de aandelenmarkten in Europa en Japan. In Europa verwacht Milligan een verbetering van de winsten, een gemiddelde winstgroei van 7% is realistisch. Het herstel lijkt aan momentum te winnen. De verwachting voor de bedrijfswinsten in de VS zijn minder rooskleurig. De winstgroei daar komt met name van aandeleninkoopprogramma’s. De verkopen lopen terug en de marges staan onder druk door een sterke US dollar en hogere lonen.

Aantrekkelijke waarderingen in Japan

Japanse aandelen zijn aantrekkelijk vanwege hun waarderingen. De aandelenmarkten zijn daar relatief goedkoop geprijsd. De koersen kunnen profiteren van de hervormingsdrift van de regering en een groeiende focus op aandelenrendement. Japanse bedrijven beschikken over ruime kasposities en marges verbeteren. Daarnaast beginnen de corporate governance-hervormingen hun vruchten af te werpen.

Staatsobligaties VS en VK te duur

De economische expansie in de VS houdt naar verwachting wel aan, maar dit alles is reeds in de koersen verdisconteerd. Amerikaanse en Britse staatsobligaties ogen uitzonderlijk duur, vindt Milligan. Lage inflatie, bescheiden groei en andere factoren zijn al ingeprijsd. In zowel de VS als het VK verkrapt de arbeidsmarkt waarmee opwaartse druk wordt gezet op lonen en inflatie. Gezien het divergerende monetaire beleid van de grote centrale banken zal de US dollar zijn rally voortzetten.

Standard Life Investments heeft de eigen portefeuille defensief gepositioneerd, rekening houdend met opnieuw een uitdagend jaar voor beleggers. Zij moeten de natuurlijke neiging onderdukken om het hoogste rendement na te jagen. Juist nu is het van groot belang om zorgvuldig een portfolio samen te stellen waarbij gekeken wordt naar de relatieve waarde van de beleggingen om tegenwicht te kunnen bieden aan de heersende marktvolatiliteit.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.