BNY Mellon: Het succes van Abenomics - de ketchup is voor het eerst in 25 jaar duurder geworden

Simoncox
Simon Cox

Er zijn tekenen dat na twee decennia van stagnatie de Japanse economie het groeipad weer weet te vinden. Voor een deel is deze wederopstanding te danken aan Abenomics, het economisch beleid van Premier Abe dat economische hervorming combineert met stimuleringsmaatregelen en monetaire verruiming. Desalniettemin, komen en gaan de groene loten zoals zo vaak in Japan ondanks de geboekte vooruitgang; de blijde boodschap komt de analisten maar al te bekend voor. Diverse specialisten van verschillende boutiques van BNY Mellon analyseren uitgebreid de stand van de Japanse economie.

Abenomics - reddingsboei na twee decennia inflatie

Recente data geven een gemengd beeld van de Japanse economie en daarmee van het succes van Abenomics. Het feit blijft staan dat de economie 2,2% groter is dan toen premier Abe aan de macht kwam. Desondanks ziet Simon Cox (BNY Mellon IM) Abenomics als de redding voor Japan na twee decennia van deflatie.

Het beleid heeft gezorgd voor agressieve monetaire versoepeling, herschikking van belastingen en geleidelijke structurele hervormingen, waaronder verbeteringen in de corporate governance, met als doel het bestedingen, lonen en prijzen op te stuwen.

Demografisch drama

De demografische ontwikkeling was en blijft een grote uitdaging voor Japan. In 2015 stond de teller op 127,2 miljoen Japanners; in 2060 is dit aantal volgens de Wereldbank teruggebracht naar 87 miljoen, waarvan pakweg 40% 65 jaar of ouder is (nu 22%). Volgens Paul Markham (Newton) heeft Japan een van de slechtste demografische profielen ter wereld en vormt dit de grootste bedreiging in de komende twee decennia.

Vergrijzing levert druk op het stelsel van sociale zekerheid en kan veel invloed hebben op bestedingen en daarmee op het monetaire beleid. Door vergrijzing en afname van de beroepsbevolking kampt Japan nu al met tekorten aan (medisch) specialisten en technici. Er kan wat druk weggenomen worden door een hogere arbeidsparticipatie van vrouwen en versoepeling van het uiterst restrictieve immigratiebeleid.

Eindelijk omslag in prijsontwikkeling

De kerninflatie blijft laag in Japan, maar volgens Cox komt dat met name door de energiekosten. Worden energie en voedsel buiten beschouwing gelaten, dan is er zeker sprake van een omslag in de prijsontwikkeling in Japan sinds Abenomics van start ging. Rond tweederde van de items in het boodschappenmandje van de Japanse consument is duurder geworden. Zelfs de prijs van ketchup is voor het eerst in 25 jaar gestegen.

Yen zwak en veilig

Een van de successen van Abenomics is de geleidelijke verzwakking van de yen ten opzichte van andere valuta. De munt wordt nog wel gezien als een safe haven, en dat brengt perioden van relatieve versterking van de yen met zich mee, met name als er veel onrust in de markten heerst, zoals in de 2e helft van 2015. De Japanse industrie profiteert van de dalende olieprijzen, de zwakkere yen en de lagere bedrijfsbelastingen, schrijft Markham.

Positief over Japanse aandelen

Markham ziet diverse redenen om optimistisch te zijn over Japanse aandelen. De zwakkere yen geeft exporterende bedrijven de wind in de zeilen en heeft het toerisme een boost gegeven. Daarnaast is er verbetering op het gebied van corporate governance en shareholder returns. Dat biedt positief tegenwicht tegen de uitdagingen die er ook zijn. Stockpicking in Japan levert goede resultaten op.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.