Schroders stelt dat olieprijzen moeten kalmeren alvorens aandelen overwogen kunnen worden

Schroders heeft onderzoek gedaan naar de marktreactie tijdens perioden van verkrapping door de Fed en hoe markten presteren in tijden van paniek. Hoe zal het deze keer zijn? Historisch gezien zijn het juist koopmomenten. Toch wacht Keith Wade, hoofdeconoom van Schroders , liever eerst nog op stabilisatie.

Keithwade
Keith Wade

China en de olieprijs domineren het nieuws. Maar sommige analisten schrijven de volatiliteit in de markten toe aan de renteverhoging van de Fed in december. Echter, de geschiedenis leert ons dat markten over het algemeen positief reageren op een eerste rentestap van de Fed. Studie naar dertien rentecycli laat zien dat de markten de 24 maanden voorafgaand en 24 maanden volgend op een eerste renteverhoging een stijgende lijn vertonen. Deze keer kan het echter anders zijn, want de reden voor een stijgende markt in deze periodes was omzet- en winstgroei bij bedrijven. Doorgaans verkrapt de Fed als het economisch voor de wind gaat.

Dit keer anders?

Wat deze keer anders maakt, is het moment waarop de Fed is gestart met het verhogen van de rente. De Fed heeft de rente op een later moment in de economische cyclus verhoogd dan gebruikelijk. Mogelijk hebben bedrijfswinsten al gepiekt. Er is niet veel groeipotentieel meer voor de bedrijfswinsten, zeker niet gezien de loonstijging die eraan zit te komen. De verwachting bestaat dat de waarderingen van aandelen zullen afnemen en winstgroei hier onvoldoende tegenwicht aan kan bieden. Markten zullen hierdoor onder druk komen te staan.

Schroders ziet nog altijd een aantal positieve drijfveren in de markt. Amerikaanse bedrijven beschikken over veel kasgeld, wat ruimte biedt voor toekomstige groei door overnames en aandeleninkoopprogramma’s. Veel beleggers zullen de huidige marktvolatiliteit willen uitzitten en verroeren zich nu even niet. De Credit Suisse Risk Appetite Index staat momenteel ruim in de paniekstand. Veilige assets zijn risicovolle assets met een ruime marge voorbijgestreefd.

Echter, op basis van ervaringen uit het verleden kan dit juist een goed koopmoment opleveren. Markten stijgen over het algemeen na een periode van paniek. De Credit Suisse risicoindicator blijkt een goede contraire indicator te zijn, waaruit valt af te leiden wanneer het sentiment doorschiet en markten in de uitverkoop zijn geraakt.

Wachten op stabilisatie

Ook al kan het nu dus een goed instapmoment voor aandelen zijn, Wade neemt desalniettemin een neutrale positie ten opzichte van aandelen in het algemeen in. De vertraging in de winstontwikkeling in de VS tempert het positivisme. Schroders staat positief ten opzichte van Europese aandelen, maar dit wordt weer teniet gedaan door de negatieve outlook voor opkomende markten.

Wade wacht eerst op stabilisatie van de yuan en de olieprijzen voordat zijn vooruitzichten voor aandelen verbeteren. Tekenen dat de Fed een renteverhoging in maart op de lange baan schuift, kunnen helpen. Verder vooruit kijkend, blijft Schroders zich focussen op winstgroei bij bedrijven die richting geven aan markten in deze turbulente periode.