Aanhoudende productiedaling olie VS is het sleutelelement aldus Candriam

De bijeenkomst van olieproducenten op 17 april in Doha eindigde zonder akkoord over de bevriezing van de olieproductie. Aangezien de olieproductie van de OPEC-landen en Rusland al op een recordpeil staat, zou een akkoord die landen geen marktaandeel kosten of de prognoses sterk veranderen. Iran nam echter niet deel aan de bijeenkomst omdat het zijn olieproductie opdrijft na jaren van internationale sancties waaraan een einde kwam in januari. Iran wil zijn vroegere productieniveau opnieuw bereiken en 500.000 vaten per dag meer produceren tegen eind 2017. Het is dus onwaarschijnlijk dat het bereid zal zijn de productie te bevriezen.

Nadegedufosse
Nadège Dufossé

Doha

De 3-daagse onderbreking van de productie (productie met twee derde verminderd tot 1,1 miljoen vaten per dag) als gevolg van een staking van de oliewerkers in Koeweit ondersteunde de prijzen echter na de mislukte top in Doha. Die staking tegen de verlaging van lonen en uitkeringen om het gebrek aan inkomsten te compenseren, geeft aan dat de begroting van de olieproducerende landen in het Midden-Oosten zwaar onder druk staat en dat die landen het gebrek aan inkomsten niet kunnen blijven compenseren.

Producties omlaag

De Amerikaanse olieproductie neemt intussen af en als die trend nog 6 maanden aanhoudt, zal dat volstaan om de markt weer in evenwicht te brengen. De VS produceren 630.000 vaten minder per dag en zullen tegen het derde kwartaal 2016 waarschijnlijk 8,5 miljoen vaten per dag produceren, een bijkomende vermindering van 500.00 vaten per dag. Daarmee zou de productie in de VS dalen tot het niveau van medio 2014, een realistische schatting, gezien het grote aantal olievelden dat wordt gesloten.

Voorts zal ook de productie in Latijns-Amerika blijven dalen omdat de productie-investeringen werden teruggeschroefd en het aantal productie-installaties werd verminderd.

Olieproductie

Ook vraag omlaag

De vraag naar olie neemt toe terwijl de wereldwijde aanvoer stilaan daalt. Voor 2016 wordt de stijging op 1 miljoen vaten per dag geraamd. De vrees voor een groeivertraging in China is afgenomen en de vraag vanuit India is recent met 300.000 vaten per dag gestegen. In combinatie met de productiedaling in de VS zal er een onevenwicht in de markt zijn tegen het derde kwartaal 2016 en zou de olieprijs op het huidige niveau moeten stabiliseren tot Saoedi-Arabië een andere koers gaat varen. In die context blijven we overwogen voor hoogrentende obligaties, groeimarktaandelen en grondstoffengevoelige munten.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.