Aberdeen veel optimistischer over bedrijfsleningen dan over staatsleningen

Veel sceptici beweerden de voorbije maanden dat de markt van bedrijfsobligaties uit opkomende landen zou imploderen. Toch is dat niet gebeurd. De sombere verwachtingen waren volgens Siddharth Dahiya, hoofd bedrijfsobligaties uit opkomende landen bij Aberdeen Asset Management, gebaseerd op de volgende mythes.

Mythe 1: Bedrijfsobligaties uit opkomende landen zijn riskant en gaan gebukt onder wanbetalingen

Het risicoprofiel van bedrijfsobligaties uit opkomende markten wordt vaak gelijkgesteld aan dat van Amerikaanse high yield. In werkelijkheid is het risico lager. Het percentage wanbetalingen ligt er dit jaar naar verwachting rond de 1,5% tegen ongeveer 6% bij Amerikaanse high yield.

Mythe 2: De schulden van bedrijven in opkomende landen zijn problematisch hoog

Het totale bedrag aan bedrijfsschulden in harde valuta is in opkomende landen weliswaar gestegen, maar is nog altijd relatief bescheiden. In Azië steeg de ratio van extern gefinancierde bedrijfsschulden van 2% tot 4% van het BNP . In Latijns-Amerika steeg deze ratio van 4% tot 9% en in Afrika en het Midden-Oosten van 4% tot 7%. Dit is een zeer goed hanteerbare schuldenlast, zelfs als de externe financiering geheel zou wegvallen.

Mythe 3: De markt van ‘EM corporate debt’ is technisch gezien een rommeltje

De afgelopen twaalf maanden werd er slechts voor $240 miljard aan nieuwe obligaties uitgegeven, 35% minder dan het jaar ervoor. Aan rente en afschrijvingen kwam er bijna $200 miljard terug de markt in, dus netto was er slechts $40 miljard nodig om die emissies te financieren. Veel bedrijven in opkomende bedrijven hebben nogal wat cash op hun balans en besteden dat deels aan het terugkopen van obligaties; vorig jaar werd voor bijna $40 miljard besteed aan vroegtijdige aflossing en terugkoop. Zo bezien was de netto financieringsbehoefte van bedrijfsobligaties uit deze landen nihil. Dit jaar kan dat zelfs een negatief getal worden.

Bedrijfsobligaties zijn om drie redenen aantrekkelijk: ze hebben een ‘duration’ van onder de vijf jaar, dus een lage rentegevoeligheid; ze worden verhandeld als high yield maar hebben een veel lager risico; hun rendement ligt boven de 5,5%, een resultaat dat moeilijk te evenaren is met andere beleggingen met een vergelijkbaar risicoprofiel aldus de analisten.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.